maandag 22 april 2024
spot_img

14- jarige Romée helpt opruimen in Limburg

De 14-jarige Romée Sijbrandij uit Andijk verruilde haar vakantie voor een week opruimen, slopen en opbouwen in Limburg. Samen met haar vader ging Romée op de bonnefooi naar Limburg om te helpen na de overstroming. Niet wetende wat hun te wachten stond. Zij kwamen terecht in Valkenburg, waar de schade enorm was.

Krantenwijk
Het was haar vader die op het idee kwam om te helpen na de overstroming. Hij nam via via contact op met een vrijwilliger in Valkenburg. Romée hoorde zijn plannen en wilde graag mee. Beiden hadden vakantie dus dat kon ook allemaal. Dat Romée haar krantenwijk (De Andijker en de Binding) dan niet kon doen werd opgelost, haar broer en zus namen de wijk voor een weekje over.

Toen Romée en haar vader aankwamen in Valkenburg leek de schade mee te vallen. De straten waren alweer schoon. De rivier de Geul was weer rustig waardoor het voor een buitenstaander moeilijk voor te stellen is hoe het geweest moet zijn. Een afgesloten centrum en beschadigde bruggen herinnerden nog wel aan de overstroming.

Onbewoonbaar
Veel erger was het binnen in veel huizen, sommigen zijn zelfs onbewoonbaar geworden. Het is onvoorstelbaar hoeveel schade water kan aanbrengen aan huizen. De benedenverdieping vaak compleet onbruikbaar, aangetast door al dat water. Complete keukens en andere inboedel vernield.

De hoger gelegen Kloosterkerk was het centrale punt

De hoger gelegen Kloosterkerk in Valkenburg was het centrale punt na de overstroming. Vanuit daar coördineerden vrijwilligers de hulpvragen. Dit werd ook een plek waar overtallig huisraad gebracht kon worden zodat dit verdeeld kon worden over de getroffen bewoners. Denk aan schoonmaakartikelen, keukenapparatuur, kleding, speelgoed en meubels.
De eerste nacht verbleven Romée en haar vader bij een gastvrije vrijwilliger in Valkenburg. Gewoon op een matje op de grond. Daarna in een plek in een hotel geregeld. Alle hulp van buiten werd ongelooflijk gewaardeerd.

Bed & Breakfast
Romée en haar vader hebben veel klussen gedaan. Zo hebben zij schoonmaak- en voedselpakketten samen gesteld en uitgedeeld aan mensen die wat minder te besteden hebben. Ook hebben zij in een bed & breakfast, die in een kelder was gevestigd, geholpen met het slopen van de keuken en het verwijderen van de inboedel en de vloer. Deze bed&breakfast was net verbouwd en hoopte na corona weer op volle toeren te draaien.
Uiteraard was er ook nog tijd voor ontspanning. Even winkelen in Maastricht, lekker uit eten met andere vrijwilligers en van de bekende kabelbaan. Al met al een geslaagde werkvakantie. Helaas is dit voor veel bewoners niet voldoende. Het kan nog maanden duren voordat alle schades hersteld zijn.

Op Giro 777 is inmiddels al veel geld gedoneerd. Wilt u ook helpen? Doneer dan ook.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen