vrijdag 24 mei 2024
spot_img

25-jarig jubileum voor ABZ Seeds – Aardbeien voor fijnproevers

Op 27 maart 2018 was het 25 jaar geleden dat ABZ Aardbeien uit Zaad BV officieel werd opgericht door Jasper Veldhuyzen van Zanten en Gé Bentvelsen. Het idee achter ABZ Seeds is het ontwikkelen van aardbeirassen die door zaad vermeerderd worden. Dit idee is al in de zeventiger jaren ontstaan, maar pas eind negentiger jaren lukte het ABZ Seeds om met de eerste aardbei F1 hybriden op de markt te komen. Hiervoor is heel wat speurwerk verricht. Via kruisen moest bloemkleur en vruchtsmaak dusdanig in de genen worden vastgelegd, dat zaailingen binnen een ras honderd procent identiek zijn aan elkaar. Zo kwam het aardbei ras uit zaad in zicht. Was het gebruikelijk om de aardbei via de uitlopers te vermeerderen en zo aan stekken te komen om te verhandelen, dankzij ABZ Seeds heeft de handel in aardbeienzaad zijn intrede gedaan. Planten transporteren of zaad, de kostenbesparing spreekt voor zich.

We kunnen nu trots zijn op een mooi zaadbedrijf wat een zeer speciale positie in de wereld van aardbei-uitgangsmateriaal inneemt. ABZ Seeds heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een dynamisch bedrijf met zeven werknemers, en een internationale reputatie. Aan de Vleetweg in Andijk presenteert ABZ Seeds zich dan ook met een kantoor in de oudhollandse stijl , zoals toen in handelssteden hier én aan de Kaap te Zuid-Afrika door handelaren werd gebouwd. “Holland Strawberry House” met op de voorgevel van het pand een fraaie gevelsteen met de toepasselijke opschrift: “Aardbeien bij de Vleet”

Dit jubileum willen we natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. De komende tijd zijn er bij verschillende gelegenheden een feestelijk programma georganiseerd. Zo heeft er voor personeel en werkrelaties al een feestavond plaatsgevonden in het Beatrix theater in Utrecht. Is er 4 mei a.s. een receptie voor genodigden in de aardbeikas en wordt er zaterdag 5 mei weer een plantenverkoop voor particulieren gehouden van 10.00 – 13.00 uur welke een zeer feestelijke aankleding zal krijgen. Ook belangstellenden die ons bedrijf eens van dichtbij willen bekijken zijn van harte welkom. De opbrengst van deze verkoop gaat zoals elk jaar naar een goed doel.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen