200 jaar KNRM vier je mee op de 4 Westfriese reddingstations
Op zaterdag 25 mei houdt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) haar jaarlijkse open dag. Deze editie staat in het teken van 200 jaar KNRM. Op de Westfriese reddingstations zal dit jubileum extra merkbaar zijn. Reddingbootdag is dé dag om kennis te maken met het reddingswerk, de vrijwilligers én het materieel van de KNRM.
KNRM-reddingstations door het hele land hebben een leuk programma voor jong en oud klaar staan. Van 10.00 tot 16.00 uur trekken de vrijwilligers alles uit de kast om bezoekers een beeld te geven van het bijzondere reddingswerk. Bekijk de boten waarmee de KNRM geredden weer veilig aan wal brengt, ga in gesprek met de redders en kijk naar spannende demonstraties, rondleidingen, films en leuke activiteiten voor kinderen. En het allermooiste: tijdens Reddingbootdag bestaat de mogelijkheid om mee te varen op een reddingboot. Een unieke ervaring speciaal voor donateurs van de KNRM, ook wel ‘Redders aan de wal’ genoemd.
Redders aan de wal
Bij de KNRM draait alles om vrijwilligerswerk, het reddingswerk kan niet bestaan zonder de 1.500 vrijwilligers. 365 dagen per jaar staan ze klaar. Niet elke dag voor een redding, maar wel 24 uur per dag beschikbaar. Op Reddingbootdag bedanken zij de donateurs die het reddingswerk financieel mogelijk maken. De KNRM is een goed doel en ontvangt geen subsidie van de overheid. De bijdragen van bijna 130.000 Redders aan de wal maken het mogelijk dat de KNRM 24 uur per dag klaar staat om uit te varen en mensen en dieren in nood op het water te redden. En, ook niet onbelangrijk, de donateurs vormen een morele achterban voor de redders.
Bezoek de Westfriese reddingstations
In het 200 jarig jubileumjaar doen de Westfriese reddingstations mee aan Reddingbootdag 2024. Vrijwilligers van KNRM Andijk, KNRM Enkhuizen, KNRM Medemblik en Reddingstation Wijdenes heten je van harte welkom en vertellen je met alle plezier over het reddingswerk en wat het zo mooi en afwisselend maakt. Waar mogelijk kunnen donateurs, net als echte redders, mee op de reddingboot. Houd er rekening mee dat de mogelijkheden voor meevaren afhankelijk zijn van het weer, de drukte en alarmeringen. Per afvaart mogen maximaal 12 personen, op vertoon van de donateurspas, meevaren. Ben je nog geen donateur? Dan is Reddingbootdag het uitgelezen moment om kennis te maken met de KNRM en je in te schrijven als nieuwe donateur!
200 jaar KNRM
Speciaal voor het jubileumjaar brengt het Zuiderzeemuseum samen met 13 andere maritieme musea een ode aan de KNRM met de tentoonstelling Redders op zee.
Bezoekers maken in de tentoonstelling niet alleen kennis met de geschiedenis van de KNRM, maar ook met de huidige praktijk. Vergelijk een modern KNRM-reddingpak met een historisch kurkvest, of ontdek de betekenis van de verschillende seinvlaggen en reddingboeien. Zie wat KNRM Enkhuizen in het afgelopen jaar heeft gedaan vanuit een echt scheepje met kleine reddingsvesten, en laat de kinderen lekker zelf aan boord klauteren! Bewonder ook de fraaie portretten die Fotograaf Robin de Puy maakte van zes redders van KNRM Enkhuizen.
Fotograaf Jeroen Hofman legde de verschillende KNRM-locaties in en rond het voormalige Zuiderzeegebied op beeld vast. Ontdek verder wat je moet kunnen om een redder bij de KNRM te worden en het effect hiervan op hun persoonlijke leven. En mis ook vooral het fotomoment niet; je lijkt hier zélf wel een stoere redder, in die originele kledij!
Ook het Flessenscheepjesmuseum haakt in op het jubileumjaar. Speciaal voor 200 jaar KNRM heeft het museum de expositie Redders in de Fles – 200 jaar KNRM ingericht. De geschiedenis van de KNRM geflest, van klassieke reddingsloep tot hypermoderne zelfrichtende reddingboot. De expositie neemt je mee in reddingsacties door moedige vrijwilligers en historische momenten van de KNRM.
De tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum is te zien tot 2 september 2024, de expositie in het Flessenscheepjesmuseum kun je tot 1 april 2025 bezoeken.
Programma KNRM Andijk (Nieuwe Haven 8)
• Bemanningsverblijf en boothuis open van 10.00 tot 16.00 uur
• Meevaren met reddingboot ‘t Span (Nikolaas klasse, voor donateurs)
• Diverse demonstraties in ons demonstratiebad op de kade
• Meet and Greet met onze collega hulpdiensten
• KNRM goodies, gadgets en wimpels.
• Schminken, speurtocht en kleurplaten voor de kinderen
• Op de foto met onze redders of zelf als redder
• Samenwerkende hulpdiensten aanwezig waaronder
Rijkswaterstaat, Politie, Brandweer en Ambulance
• Verse thee, koffie, limonade en heel veel ander lekkers