dinsdag 25 juni 2024
spot_img

50 jaar Kolfclub “De Vrouwenkliek”

19 september 1972 – 19 september 2022

Na de Nederlandse Kampioenschappen in 1971 in Andijk vond Rie Lof het wel eens tijd om een dameskolfclub op te richten. En zo geschiede. We zijn begonnen met een club van 23 dames. Nu hebben we nog 17 dames, waarvan 15 nog actief spelend.

In 50 jaar gebeurt er natuurlijk best veel. Wij hebben 5 Nederlands Kampioenen in de boeken. 1982 Nel Hemke, 1983 Rie Lof. 1995 Wil Bakker en 1997 en 1998 Aafke Bankert. Elly Vink heeft in 1987 als enige vrouw de magische 60 punten geslagen. Nooit meer door een van ons geslagen.

We namen deel aan heel veel wedstrijden, N.K., Klasse Kampioenschappen, 30-slagen, zes-talwedstrijden, Gouden Tientjes, Wormer Open. En regelmatig met succes. Op de club kolven we voor het clubkampioenschap. Altijd weer spannend.

Met Pasen strijden we om een speciale beker. We organiseren wat leuks met Sinterklaas en Kerst.

In de jaren ‘80 zijn we vier keer met een bus en met de trein naar Sevenum afgereisd. Daar hadden ze in een ‘hotel’ met evenementenzaal maar liefst 3 banen aangelegd. Het leek ze wel leuk. Bij de 4e keer daarheen was er nog maar 1 baan. Wel een leuke ervaring.

We hebben 3 keer samen met de herenkolfclub de Nederlandse Kampioenschappen georganiseerd. In 1987, 2001 en 2013. Heel veel werk en spannend of alles gaat zoals in het draaiboek staat. Als het dan goed is gegaan dan valt er wel wat van je schouders. Hetzelfde bij de Klasse Kampioenschappen.

Voor deze kampioenschappen en tevens voor de kas hebben we een aantal jaren op de jaarmakt in Andijk gestaan. Leuke opbrengst.

In 1996 hebben we Meneer Wijdbeens (Andre van Duin) nog op bezoek gehad. Algehele hilariteit natuurlijk. Aan de ene kant stijf van de zenuwen, aan de andere kant ook zo vreselijk leuk. Het is nooit uitgezonden omdat het, denken we niet leuk genoeg was!

In het begin van het kolven waren we vaak laat thuis. Niet alleen met de clubavond, ook met de wedstrijden. Deze konden zomaar tot heel laat in de avond duren. Het thuisfront was niet altijd blij met ons.

Ook vele leuke en minder leuke dingen meegemaakt. Hilarische momenten in de baan, een bal de keuken in, met de kliek een lamp stukslaan maar ook onderweg, niet weten waar we precies naar toe moesten, dus verdwaald.

In de loop van de jaren veel vrouwen moeten missen door ziekte, overlijden, verhuizing of het gewoon niet meer zo leuk vinden. Dat laatste is bij onze club niet het geval. Wij hebben het heel gezellig met elkaar. Als er al problemen zijn lossen we dat samen op.
We hebben in de loop van de 50 jaar een aantal jubilea gehad. Zo hebben we ons 15, 25, 30 en 40 jarig jubileum gevierd. Respectievelijk, bowlen in Het Grootslag, Bakkerijmuseum Medemblik, Een gezellige avond in Cultura met oudhollandse spelletjes en Het Museum van de Twintigste Eeuw, Hoorn. En altijd lekker eten in Cultura.

We hebben 3 jubilarissen in de club die 50 jaar lid zijn. Wil Bakker ons oudste lid ooit, en Aafke Bankert vanaf de oprichting en Elly Vink werd een paar maanden later lid. En twee dames die 25 jaar lid zijn, Corine Groot en Anja Minnes.

Deze keer zijn we 8 november naar het Oorlogs Museum in Medemblik geweest. Daarna weer lekker gegeten in Cultura.
We hebben er een leuke dag van gemaakt met een donkergrijs randje, omdat ons lid Gerie Sas net is overleden. We zullen haar herinneren als iemand met veel gevoel voor humor en haar rake opmerkingen

Mochten er dames zijn die, na dit stukje te hebben gelezen, nieuwsgierig zijn geworden naar onze mooie oude sport “KOLVEN” en tevens een gezellige avond willen, kom dan eens aan op de dinsdagavond. Van kolven wordt je niet moe en je leert het snel maar het spel blijft je verrassen. Tot dan.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen