maandag 14 oktober 2024
spot_img

60 jaar Oosterdijks Cultureel Belang

Op 26 januari 1957 werd de vereniging O.C.B. opgericht, met als doel: behoud van het café aan de Oosterdijk en bevordering van het culturele leven op Andijk-Oost. Caféhouder P. Schotsman had het café wegens hoge ouderdom verlaten en er was geen gegadigde om het bedrijf voort te zetten. Het pand stond al geruime tijd te koop en de verenigingen die gericht waren op het café, o.a. toneelvereniging DBSG, de Plattelandsvrouwen en het Nutsdepartement van Oost, maakten zich zorgen over de mogelijkheid van het uitvoeren van hun activiteiten. Nu, 60 jaar later, bestaat de vereniging echter nog steeds. Al is O.C.B. inmiddels van uiterst Oost naar uiterst West verhuisd, het is nog altijd een gezellige, levendige vereniging.

Begin soos in 1960
In het lange bestaan van de O.C.B. heeft de vereniging meerdere keren voor de uitdaging gestaan een plek te vinden voor het verenigingsleven van Andijk (Oost). De eerste keer was, zoals al even werd genoemd, in 1957. Op enig moment werd het café plus de bijbehorende achterzaal aangekocht door Auke van Zanten, melkhandelaar aan de Knokkel. Daarmee was wel het pand behouden, maar was de voortzetting van het cafébedrijf nog niet gegarandeerd. Men meende dat er geschikte huurders gezocht moesten worden. En die werden gevonden: Jacob en Grietje Mos van de Hoekweg zegden hun tuiniersbedrijf vaarwel en gingen de uitdaging aan. De zaak ging weer open, de verenigingen konden weer terecht, het verenigingsleven bloeide weer op en het bleek al gauw dat de familie Mos, echte gemeenschapsmensen, de sympathie had van de Oostoppers.

O.C.B. organiseerde samen met het Nut of met de plattelandsvrouwen mooie muziekavonden of nodigde cabaretgezelschappen uit om naar Andijk Oost te komen. In 1960 begon O.C.B. met de soos, in de wintermaanden één keer in de maand kaarten en biljarten, aanvankelijk alleen voor de heren. Daar was direct veel animo voor, maar als dat na een paar jaar wat minder wordt, komen ook de dames mee, wat de gezelligheid verhoogt.

Verhuizingen
Als de familie Mos in 1968 het café verlaat en er in de volgende jaren veel opvolgende eigenaren-caféhouders de revue passeren komt in 1980 het café weer leeg te staan.
We verhuizen dan met de soos naar het Wapen van Andijk, naar de bovenzaal, met de hoop dat we later weer naar de Oosterdijk kunnen. Dat gebeurt als uiteindelijk Simon Deen caféhouder wordt, het café heet dan ‘Dijkzicht’. We zijn dan wel wat leden kwijtgeraakt en besloten wordt om samen met de Plattelandsvrouwen een feestavond, in de vorm van een boerenbruiloft, te houden waarbij de hele bevolking wordt uitgenodigd. Het wordt een prachtige avond en we houden er enkele nieuwe leden aan over. Het jaar daarna echter zijn in ‘Dijkzicht’ de biljarts vervangen door poolbiljarts, die zijn helaas niet geschikt voor de soos en we kunnen weer naar de bovenzaal van het Wapen van Andijk.

Leden uit het hele dorp
Uiteindelijk besluit het bestuur om de soos in Sarto te houden, waar we het ook goed naar ons zin hebben. Louis en Leny zijn helaas gestopt, maar bij de familie Bot is het ook goed toeven.

We beginnen het seizoen altijd in september met een leuk uitje in de omgeving en daarna een etentje. We zijn dus in de loop der jaren met O.C.B van uiterst Oost naar uiterst West verhuisd. Daardoor hebben we wel leden over het hele dorp gekregen. We zijn meestal met zo’n tien biljarters, maar voor het kaarten (klaverjassen) zouden er nog wel enkele leden bij kunnen.

Heeft u interesse, u kunt bellen met Ria Voorthuizen, 59 33 99 of Marjan Buis 59 13 60.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen