woensdag 24 april 2024
spot_img

75-jaar Andijks Gemengd Koor

Terugblik
In 1882 wordt in de Andijker analen al gesproken over een dameszangvereniging: T.A.V.E.N.U., de afkorting van “Tot Aangenaam Vermaak En Nuttige Uitvoering”.

In 1903 wordt in Andijk-midden (globaal Hoekweg, Bakkershoek) een gemengde zangvereniging opgericht: O.K.K.: “Oefening Kweekt Kennis”. Alweer zo’n fraaie afkorting. Met wisselende resultaten blijven beide zangverenigingen hechte bolwerken voor de zangliefhebbers in Andijk. Ze overleven een heftige crisis- en oorlogsperiode. Maar de toenmalige bestuurders hebben een vooruitziende blik:’ langetermijnvisie betekent samenwerking’. En zo geschiedde.

Donderdag 12 februari 1948: Beheerder Ab Verra van café De Meiboom heeft er zin. Het belooft een drukke avond te worden! Zesentachtig bestuurs- en zangleden van beide koren zitten die avond in de rokerige cafézaal, in afwachting van een te nemen besluit tot fusie van beide koren.

De stemming is zeer positief, men ziet het helemaal zitten en de koffie smaakt best. Zelfs de naam, Andijks Gemengd Koor, wordt zonder problemen geaccepteerd nadat 61 van de 86 aanwezigen hun stem uitbrengen op die naam. Het nieuwe koor is een feit!

Jubileumconcert zaterdag 11 februari a.s.
En dat nieuwe koor bestaat 12 februari 2023 al weer 75 jaar! Daar mogen we wel even bij stil staan. Vandaar maar liefst twee jubileumconcerten op een dag: zaterdag 11 februari a.s.: een matineeconcert: ’s middags om half 3 en ’s avonds hetzelfde concert om 8 uur. Het belooft best een beetje spektakel. Het thema dat als een rode draad door het optreden loopt is: ‘Uit het donker naar het licht’. De muziekkeus is uiterst gevarieerd en zal menigeen verrassen. Deze uitvoering in Cultura mag je eigenlijk niet missen.

Meedoen op projectbasis
De maandagavonden wordt er gerepeteerd in Cultura, van 20.00 tot 22.00 uur. De vaste kern van het koor bestaat uit bijna 40 leden. Toch zoekt Andijks Gemengd Koor ter versterking zangers die op projectbasis willen meedoen aan o.a. het 3-Koren Winterconcert. Dit staat gepland voor zondagmiddag 12 november 2023 in de monumentale Gereformeerde Kerk van Andijk. Iedere stem is bruikbaar, met name tenoren en alten zijn zeer welkom! De repetities hiervoor beginnen maandag 6 maart a.s. De periode is te overzien, totaal wordt er negentwintig avonden geoefend.
En wie wil er nu niet zingen in die prachtige kerk, bij zo’n fijn koor! Wedden dat je lid blijft?

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen