donderdag 18 juli 2024
spot_img

Aan de slag met de beweegtas

Speciaal voor iedereen waarvoor bewegen niet vanzelfsprekend is, heeft Team Sportservice drie beweegtassen ontwikkeld. De tassen zijn bedacht voor woonzorginstellingen voor ouderen en mensen met een beperking of chronische ziekte om (weer) in beweging te komen op eigen niveau. De materialen in de tassen zijn laagdrempelig in te zetten en na één introductieles van Team Sportservice kan iedereen hier zelf mee aan de slag. Hiermee slaan begeleiders straks drie vliegen in één klap: een gezamenlijke activiteit, er is beweging en plezier.

Waarom een beweegtas?
Het idee voor de beweegtassen ontstond na vragen vanuit het werkveld. Er is wel behoefte om te bewegen met de groepen, maar de materialen tijd en/of kennis is vaak niet beschikbaar. Met de tassen levert Team Sportservice niet alleen het materiaal, maar door middel van 24 op maat gemaakte kaarten ook een aanbod aan oefenvormen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld vrijwilligers of medewerkers van de dagbesteding aan de slag met als doel een groep of individu met plezier op eigen niveau te laten bewegen. De tassen zijn zo ontwikkeld dat na één introductieles van Team Sportservice iedereen zelf aan de slag kan met de materialen.

Marieke Wever, een van de bedenkers van de beweegtassen: ‘Naast het praktische voordeel voor de instellingen is het voor ons belangrijk dat de bewoners weer in beweging komen. Sporten en bewegen heeft een positief effect op deze doelgroep. Het zorgt niet alleen voor een lichamelijk en mentaal fitter gevoel, maar ook voor plezier en sociale activiteit. Begeleiders slaan straks drie vliegen in één klap: bewoners zijn gezamenlijk bezig, er is beweging en niet te vergeten veel plezier!’.

Welke tassen zijn er?
Om op eigen niveau te bewegen zijn er drie verschillende tassen gemaakt:

Slimmer Sterk

Deze beweegtas heeft opdrachten waarbij zowel het lichaam als het brein in beweging wordt gezet. Een combinatie om lichaam en denkvermogen te prikkelen en niet alleen sterker, maar ook slimmer te worden. Omdat de beweegkaarten opdrachten op verschillende niveaus en zowel staand als zittend bevatten, is deze tas geschikt voor zowel mobiele als minder mobiele deelnemers.

Fit en Easy
De inhoud van deze beweegtas is geschikt om te bewegen aan tafel. Met eenvoudige activiteiten en spelletjes aan tafel is deze tas vooral geschikt voor de minder mobiele gebruiker.

Fit en Fun
De beweegtas is geschikt voor groepsactiviteiten en gericht op sport & spel, waardoor deze met name voor mobielere deelnemers te gebruiken is.

Naast het materiaal zitten in de tas 24 op maat gemaakte leskaarten met oefeningen.
Bij iedere tas die wordt aangeschaft is een introductie les inbegrepen. Deze wordt door een bewegingsagoog van Team Sportservice gegeven aan de begeleiders die met de tas aan de slag gaan. De bewegingsagoog laat de begeleiders kennismaken met de mogelijkheden van de materialen uit de tas en legt uit hoe de beweegkaarten werken.

Interesse in een beweegtas?
Heb jij of de organisatie waar jij werkt interesse in een van de tassen? Of wil je eerst meer informatie? Neem dan contact op met Team Sportservice via westfriesland@teamsportservice.nl of 0229 287 700.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen