maandag 20 mei 2024
spot_img

ABZ Seeds tevreden over winteraardbeien onder led

ABZ Seeds, een veredelingsbedrijf dat zich volledig toe legt op de ontwikkeling, productie en verkoop van F1-hybride aardbeirassen vermeerderd door zaad, voert een proef uit bij Proeftuin Zwaagdijk om in de winter onder led aardbeien te telen. De eerste resultaten van de proef zien er aardig uit, zo meldt Proeftuin Zwaagdijk.

“Het doel van dit onderzoek is een teeltconcept ontwikkelen voor de winter waarmee we winteraardbeien kunnen telen die net zo zoet zijn als in de zomer, tegen een marktconforme kostprijs”, zegt Gé Bentvelsen, directeur ABZ Seeds B.V.
Begin juli zijn de F1-hybride aardbeizaden gezaaid en eind september is er in de kas geplant, waarbij er 6 planten per strekkende meter staan. Vanaf half oktober is begonnen met de start van de oogst. Het doel is om in de periode november tot en met maart circa 10 kg/m² klasse I aardbeien te oogsten. Deze oogst en de smaak worden vergeleken met die van een gangbare teelt, waarna volgende stappen kunnen worden uitgewerkt.

Eerste opbrengsten veelbelovend
Op dit moment is een combinatie gemaakt van LED lampen en assimilatiebelichting (hybride). De lichtsterkte van de LED lampen in combinatie met Son-T is 200 micromol. Middels het inzetten van een duurzame lichtbron in de teelt van aardbeien, hoopt ABZ Seeds bij te dragen aan een duurzamere teelt. Het streven is om over te gaan van assimilatiebelichting naar veel energiezuinigere LED belichting. De eerste opbrengsten zijn veelbelovend. Mocht de proef slagen, dan is het volgens ABZ Seeds voortaan haalbaar om in Nederland smaakvolle aardbeien onder LED te telen in de winter.

Delizzimo aardbeien onder LED
In het onderzoek wordt onder andere gewerkt met het ras Delizzimo. Het ras blinkt uit door de uitstekende smaak. Het project wordt uitgevoerd met medefinanciering van provincie Noord-Holland, en is in volle gang.

Bron: goedemorgengroente.nl

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen