donderdag 13 juni 2024
spot_img

Afscheid nemen in (eigen) stijl

“Iedereen is uniek en verdient daarom een afscheid dat past bij hem of haar.” Uitvaartbegeleider Aline Michel helpt u bij het voorbereiden van een uitvaart die past bij de overledene en nabestaanden. Aline: “Veel mensen denken dat dingen ‘zo horen’ bij een uitvaart, maar er zijn minder regels dan je denkt. Als iemand bijvoorbeeld graag in de tuin was, dan kan het afscheid in de eigen tuin gehouden worden. Een favoriete bloem kan verwerkt worden in een rouwstuk. En bij rouwvervoer is ook veel mogelijk; mensen kunnen kiezen uit veel verschillende typen auto’s, maar ook een bus, boot of bakfiets behoren tot de mogelijkheden. Het maakt niet uit wat iemand kiest, het is vooral belangrijk dat het goed voelt.” Zo kan een verdrietige gebeurtenis uiteindelijk een troostende herinnering worden.

Persoonlijk afscheid
Afscheid van een dierbare nemen is heel verdrietig, maar een mooie uitvaart helpt bij het omgaan met verlies. Aline: “Rouwen begint al tijdens de voorbereidingen voor de uitvaart. Door de nabestaanden zelf veel te laten doen, zijn ze direct met rouw bezig.” Aline begeleidt de nabestaanden bij dit proces, maar laat hen vrij in de keuzes. “Voor het organiseren van een mooi afscheid vind ik het belangrijk om stil te staan bij wat de overledene voor hen betekende en hoe ze hem of haar willen herinneren, je kan het tenslotte maar één keer doen.”

Tijd en aandacht
Vanaf het moment van overlijden is Aline er voor de nabestaanden. Als een overlijden verwacht is, kan er overigens ook van tevoren al een gesprek plaatsvinden. Aline werkt zelfstandig, waardoor de lijnen kort zijn. Ze vertelt daarover: “Ik heb de ruimte om alle tijd en aandacht te geven en ben heel flexibel.” Het is fijn om in alle rust te kunnen overleggen over de wensen voor de uitvaart. Daarbij betrekt ze de nabestaanden zo veel mogelijk, maar neemt ook het regelwerk uit handen. Aline: “Ik werk vanuit mijn hart, maar ben tegelijkertijd ook heel zorgvuldig en praktisch.”

Voor iedereen
Aline wil graag benadrukken dat ze er voor iedereen is. Ze vindt het dan ook belangrijk om de overledene, vrienden en familie oprecht te leren kennen. Dat doet ze door goed te luisteren, óók te horen wat niet gezegd wordt en aandacht te schenken aan de kleine dingen die het afscheid zo persoonlijk maken. Aline: “Uit eigen ervaring weet ik dan een goed afscheid heel belangrijk is, daar wil ik voor anderen graag een bijdrage aan leveren.”

Kijk voor meer informatie en mogelijkheden op www.alineuitvaartbegeleiding.nl.
Voor het melden van een overlijden is Aline dag en nacht te bereiken op 06 83 95 18 92.

 

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen