dinsdag 27 februari 2024
spot_img

Afsluiting van buitenseizoen Zuiderzeemuseum

Avond vol muziek, Oudhollandse kermis en vuurwerkshow

Op zaterdag 29 oktober vindt de traditionele Avond in het buitenmuseum plaats in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Vele stormlantaarns creëren een knusse sfeer in de straten en huisjes. Vaar mee op de veldschuit over de grachten en luister naar verschillende optredens van de Oriental Jazzband, SYA, Janis McCoury, het Leids Zeemanskoor Rumor di Mare en Orgel ’t Drommetje. Voor kinderen zijn er gratis lampionnen (zolang de voorraad strekt) en is het knutselatelier geopend. Met een grote vuurwerkshow, die er fantastisch uitziet vanaf het dijkje, knalt het museum het seizoen uit.

Niet alleen de huisjes van het buitenmuseum zijn te bezoeken, maar ook de ambachtslieden en rolspelers zijn in touw. Daarnaast draait de Oudhollandse kermis met gratis kermisattracties uit de jaren twintig op volle toeren. Maak een rondje in de ouderwetse rups en duik samen met je geliefde onder de kap voor een ‘romantisch’ moment, zweef in de zwanenzweefmolen, zwier op de luchtschommel of carrousel en sla zo hard je kunt op de kop van Jut! Bewonder ook de feestelijk verlichte, bewegende poppenkastjurk.

Muzikale omlijsting
Nieuw dit jaar is de komst van Janis McCoury, een Noord-Nederlandse driekoppige bluegrass/americana band. Laat je verrassen door de hard driving en high lonesome bluegrass liedjes, afgewisseld met gevoelige singer/songwriter nummers. De drie zangeressen van SYA begeleiden zichzelf op verschillende akoestische instrumenten, zoals gitaar, piano, dwarsfluit, accordeon en mandoline. Zij delen de voorliefde voor mooie meerstemmige muziek. De optredens vinden plaats op verschillende locaties in het buitenmuseum.

Prijzen en openingstijden
De Avond in het buitenmuseum duurt van 18.00 tot 21.00 uur. Tickets zijn voor 12,50 euro per persoon verkrijgbaar via zuiderzeemuseum.nl/onlinetickets. Kinderen tot en met drie jaar, bezitters van een Museumkaart, Vriendenloterij VIP-KAART en Vrienden van het Zuiderzeemuseum hebben vrij toegang. Koop vóór 15 oktober tickets met € 3,- vroegboekkorting en reserveer een tijdslot (vol=vol). Let op! De museumveerboten varen ’s avonds niet. Het buitenmuseum is te betreden via de stadsingang aan de Wierdijk of via de dienstingang aan de Kooizandweg. Parkeren kan bij het recreatiegebied Enkhuizerzand aan de Kooizandweg of bij het NS-station Enkhuizen.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Het museum brengt ook de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.

In 2021 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als ‘Top choice’ in haar internationale reisgids Best in travel 2022. Museumkids heeft het Zuiderzeemuseum wederom het predicaat ‘Kidsproof’ toegekend voor 2022.

Vorig artikel
Volgend artikel
- Advertisment -spot_img

Meest gelezen laatste 7 dagen