maandag 24 juni 2024
spot_img

Agnita de Wit-Kager maakt prachtig keramiek

“Het zal zo’n elf jaar geleden geweest zijn, dat ik aan mijn eerste grote beeld begon. Ontzettend leuk, vreselijk spannend en ook erg bijzonder om te doen. Uit het werken met klei haalde ik zoveel voldoening, mijn nieuwe hobby was geboren!” zo begint de enthousiaste creatieveling Agnita over haar keramiek te vertellen.

Haar eerste cursus volgde zij bij Gertruud Wijnker. Later ging ze bij Fredie Schenk Keramiek aan de slag. “Nu heb ik elke donderdag mijn creatieve moment in mijn eigen atelier naast onze boerderij en graag werk ik daar dan samen met anderen. We hebben veel aan elkaar. Het is leuk dat mijn jongste dochter Inge inmiddels ook af en toe aanschuift. Haar eerste beeld laat zien dat zij er zeker gevoel voor heeft. Hopelijk kunnen we nog vaak samen aan de slag met klei!”

Donderdag Creadag
Iedereen kan iets moois maken. Iedereen die zichzelf de kans geeft en de tijd neemt om zijn creativiteit te laten stromen komt tot prachtige dingen. Het geeft rust om met je handen bezig te zijn, vooral als iets lukt zoals je het hebt bedacht. “Maar ook de frustratie als iets niet meteen lukt is goed. De kracht zit hem vooral in het doen. Gewoon beginnen en vertrouwen op wat komt, het is een leerproces. Er ontstaat iets dat helemaal vanuit je zelf komt en dat is een enorm fijn gevoel,” omschrijft Agnita het werken met klei en keramiek.


Het pottenbakken onder de knie krijgen tijdens lessen van Judith Schut. Foto aangeleverd

Een verhaal
“Elk beeld vertelt een verhaal. Mijn verhaal, over ontvangen en loslaten bijvoorbeeld. Of over koesteren en liefde. Die beleving is heel persoonlijk, dat maakt elk beeld voor mij bijzonder en het blijft spannend om je werk aan anderen te laten zien,” geeft Agnita aan. “Je legt zoveel van jezelf in een werkstuk. Je wilt graag dat anderen die uitdaging en slagvaardigheid, die passie en vooral de liefde zien waarmee je aan een beeld gewerkt hebt.”

Een dijk van een (Kunst)route
Op zaterdag 25 mei 2019 (van 11-17 uur) doet Agnita mee aan de Kunstroute Andijk. “Dan stel ik mijn atelier en de boerderijtuin open voor mensen die de kunstroute bezoeken. Niet alleen mijn eigen keramiek, maar ook dat van Ans Rooker uit Wijdenes met wie ik vaak samenwerk is dan te bekijken. Verder zal er één en ander aan zinken ornamenten te bewonderen zijn van de hand van haar man Rob de Wit.” Voor startplekken en meer informatie over de Kunst en Tuinroute zie elders in deze krant.

Cursus geven
“In mijn atelier werk ik graag samen met andere gepassioneerde creatievelingen. Je kunt elkaar helpen en doet inspiratie op door met elkaar bezig te zijn. Iedere keer ervaar ik weer de rust van het werken met mijn handen en de klei. Iets moois creëren dat helemaal vanuit jezelf komt. Dat gevoel wil ik graag doorgeven. Het idee is dat ik vanaf het najaar korte cursussen of workshops ga geven voor geïnteresseerden. Hoe dat precies vorm gaat krijgen weet ik nu nog niet, maar het Atelier De-Dijkhoeve is er klaar voor en ik bruis van de ideeën dus .. wordt vervolgd!”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen