dinsdag 28 mei 2024
spot_img

Al 75 jaar korfbal in Andijk

Waarom in 1948 begonnen werd met korfballen in Andijk is niet duidelijk. Een echte geschiedenis van de club is nooit geschreven, maar er zijn wel anekdotes en legenden.

Via de namen ONI, Asonia en Sporting Andijk afdeling korfbal wordt de sport 75 jaar beoefend hier. In de loop der jaren moeten er toch honderden Andijkers hebben gekorfbald. Reden voor een feestdag met leden en oud-leden op zaterdag 2 september. Met een zeskamp, een korfbaltoernooitje met walking korfball en een feestavond.
De enige gemengde teamsport ter wereld werd al tientallen jaren ervoor gespeeld in grote delen van Nederland. In 1947 werd in Enkhuizen een korfbalclub opgericht, DTS. De Enkhuizers stimuleerden de oprichting van een nabijgelegen club in Andijk van harte. Er was destijds nog een strenge scheiding tussen zaterdag- en zondagsport. In deze contreien was er weinig te korfballen. De meeste clubs in de regio speelden voetbal met de mannen en handbal met de vrouwen.
ONI speelde zodoende in Kolhorn, Dirkshorn, Breezand of Enkhuizen. Er was een aparte Noord-Hollandse Korfbalbond.

Kampioensfoto uit de 80-er jaren

Twee jaar na de oprichtingsvergadering moest de club het eerste team (er werd toen nog gespeeld in twaalftallen, met een middenvak) uit competitie halen vanwege een tekort aan dames. Begin jaren zestig was het ledental ook zo gering, dat het eerste team een jaar uit competitie ging om de jeugd binnen te halen en te begeleiden.

Van die jeugdgroep is de jonge Arnold Vriend er dan één. Hij is al lid, want hij wordt dat in 1958, als tienjarige. Hij is degene met de meeste ‘dienstjaren’, 65 jaar, en hij heeft zo’n beetje alle functies vervuld. Daarom is hij erelid.
Lyn Ruiter-Evans en Els van den Bosch zijn lid van verdienste.

Hij maakte ook mee dat in 1964 de club ONI, samen met de voetbalclub samenging in de omnivereniging Asonia. In 2014 fuseerden de voetbal- en korfbalafdeling met AVV tot het huidige Sporting Andijk, waarbij Ilona Haak nu de voorzitter is van ‘de korfbal’. Het korfbalbestuur werd een korfbalcommissie, maar gekorfbald wordt er nog steeds.
Al een aantal jaren geleden heeft de korfbalafdeling moeten besluiten om niet meer met een eerste team uit te komen. Ditmaal door een tekort aan heren, daar is de samenwerking ontstaan met ADOS uit Hoorn. Die club had wel wat heren over en dames tekort en zo ontstonden twee mixteams, waarbij Sporting Andijk/ADOS 4, met toch vooral Andijkers, nu het seniorenteam is. Andere spelers, die op niveau wilden blijven spelen, vertrokken naar ADOS of DTS. Met vier jeugdteams steekt Sporting Andijk niet eens meer af bij de verenigingen in de regio. Het clubleven heeft het moeilijk na corona, maar korfbal in Andijk heeft een taaie levenskracht.

Op zaterdag 2 september is er dus genoeg te vieren en te herdenken.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen