zondag 23 juni 2024
spot_img

Alle beeldmateriaal van Andijk is deel van de puzzel

Boeken en mappen vol, eigenlijk gewoon kasten vol fotomateriaal over Andijk en zijn bewoners verzamelt Hessel de Greeuw (72) . Hoe dat ooit zo begonnen is en of het ooit compleet komt vertelt hij graag. “Want als mensen weten dat ik dit spaar en waarom, kunnen zij mij misschien verder helpen met mijn gepuzzel. Ik mis nog steeds foto’s en ook namen bij vele foto’s die ik al wel bezit” aldus meneer de Greeuw.

De eerste oude ansichtkaarten en foto’s kreeg Hessel zo’n 50 jaar geleden van zijn schoonvader. Het waren panden uit Andijk. Hij bewaarde ze zorgvuldig in een mapje en dat was het begin. “Vrienden, kennissen maar zelfs mensen die ik nauwelijks kende gaven mij plaatjes van oud Andijk. In eerste instantie veel van gebouwen, maar later kreeg ik ook foto’s van de bewoners van Andijk.”

Groepen op de kiek
Foto’s maken is tegenwoordig een algemeen verschijnsel. Digitaal en zelfs met de mobiele telefoon knipt iedereen er lustig op los. Vroeger waren het vaste momenten waarop foto’s werden genomen. Veelal gebeurde dit tijdens een sporttoernooi, een jubileum en natuurlijk een klassenfoto elk jaar op het plein voor de school. “Op de foto’s zie je de bewoners van toen en nu terug. Andijkers wonen vaak meerdere generaties op het dorp, dus met een familienaam en wat extra details kun je heel vaak achterhalen wie er één van wie is.”

Puzzelen met gegevens
“Om de puzzel compleet te maken ben ik dagelijks op pad. Ik speur internet af en bezoek mensen. Ja, de hobby is klein begonnen maar na 50 jaar is het groots geworden. Nog steeds beleef ik veel er plezier aan,” vertelt Hessel. “Is er een reünie op een basisschool of bij een vereniging in Andijk , dan weten mensen me vaak wel te vinden en kom ik gerust om wat oud beeldmateriaal met ze te delen.”

Ook foto’s van nu
“Oude foto’s zijn leuk. Maar ik documenteer ook zoveel mogelijk foto’s van nu. Een schoolfoto van de peuterspeelzaal of basisschool, van een winkeliersvereniging of muziekvereniging. Van foto’s van de huidige bewoners van Andijk is het echter makkelijker te achterhalen wie het zijn. Dus die puzzeltjes heb ik sneller compleet. De uitdaging zit in het oude materiaal,” vertelt Hessel verder.

Gooi niets weg
Heeft u ergens in een doos nog oude foto’s liggen van gebouwen van Andijk of van bewoners van Andijk -van vroeger of van recentere periode- waar u niets mee doet? “Gooi ze niet weg alstublieft. Ik zou er erg blij mee zijn. Weet u welk gebouw het is, of wie er gewoond hebben? Weet u welk jaar de foto gemaakt is of van welke vereniging het plaatje is, schrijf dat er even bij. Misschien is het handig om mij te bellen of te mailen (hdegreeuw@quicknet.nl). Ik ben blij met elk puzzelstukje. Elke naam helpt me weer verder op weg naar een completere foto.”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen