maandag 20 mei 2024
spot_img

Alles wijkt voor de topsport bij Joep Kalverdijk

Waar sporten voor velen begint en eindigt als hobby en vrijetijdsbesteding, is dat bij Joep Kalverdijk al enige tijd niet meer het geval. De inmiddels 22-jarige Andijker werkt hard aan een carrière als (top)schaatser op de langebaan. En daarvoor moet alles wijken. “Sport staat op 1, en mijn studie Sportmarketing aan de Johan Cruijff University in Amsterdam wordt daar omheen gepland”, zegt Joep, nadat hij zojuist een trainingssessie heeft afgerond op ijsbaan De Westfries in Hoorn.

Voor zijn privéleven blijft dan ook weinig tijd over. “De tijd naast de wedstrijden, trainingen en school gebruik ik vooral om te rusten inderdaad”, gaat hij verder. En ook verjaardagen en feestjes slaat hij meestal over. “Gelukkig is daar in mijn directe omgeving alle begrip voor. Mijn vrienden zitten wat dat betreft grotendeels in hetzelfde schuitje. Zij studeren namelijk ook aan de Johan Cruijff University.”

Joep Kalverdijk in actie. Foto Oscar v/d Bosch

Al die arbeid werpt vooralsnog in ieder geval behoorlijk zijn vruchten af. Samen met zijn team, Spindl Speedskating, trainde hij afgelopen zomer enorm hard om deze winter op de grote toernooien te kunnen staan. En dat lukte. “In het voorseizoen plaatste ik mij al voor het NK afstanden (500 en 1000 meter) en eind december nam ik deel aan het OKT (Olympisch Kwalificatie Toernooi in Thialf, in Heerenveen.” Bovendien mag Joep als ultieme afsluiter van het seizoen mogelijk ook nog naar het WUC Speedskating in Minsk, Wit-Rusland. Dit is een wereldkampioenschap voor studerende sporters en vindt plaats van 22 tot en met 25 maart. “Maar dat hangt nog even af van het afstudeertraject waar ik nu in zit”, zegt hij hierover.

Zoals gezegd is Joep ook nog volop bezig met zijn studie Sportmarketing. Als het aan hem ligt zal deze studie ook zeker niet voor niets zijn. Als afvaardiging van enkele plaatselijks sponsoren is Michel Haak van Administratie ‘In de Haak’ aanwezig bij de trainingssessie. “Ik hoop straks ook als ondernemer net zo mijn doelen te kunnen bereiken als dat ik nu doe als sporter.” Tussen die twee gebieden zien Joep en Michel in ieder geval genoeg raakvlakken, zo blijkt al gauw in het onderlinge gesprek na de training. “(Zelf)discipline, planning, organisatie- en doorzettingsvermogen; het zijn allemaal eigenschappen die op beiden van toepassing zijn om je doelen te kunnen halen”, laat Joep weten.

Voor nu richt hij zich echter vooral op het trainen met zijn schaatsteam. “De meeste trainingen zijn gelukkig gezamenlijk met de andere leden van het team, dus dat zorgt voor veel plezier en motivatie. Hopelijk blijf ik het plezier en de motivatie houden om mijn doelen te halen. Zowel in de topsport als met mijn studie en in het eventuele ondernemerschap”, sluit hij af.

Vorig artikel
Volgend artikel

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen