vrijdag 24 mei 2024
spot_img

Alles wordt toch steeds duurder!

Verborgen armoede komt veel vaker voor dan we denken. We spreken van verborgen armoede als de financiële problemen die in een huishouden spelen, voor de buitenwereld onzichtbaar zijn. Volgens de cijfers heeft 1 op de 5 huishoudens risicovolle schulden.

Het gezin heeft dan moeite om rond te komen, voor extra’s is geen ruimte. Kinderen zijn vaak de dupe van deze situatie. Hun ouders kunnen de kinderen niet geven wat voor velen vanzelfsprekend is. “Nooit een snoepje, geen cadeautjes en geen broodbeleg.” Financiële problemen kunnen vele redenen hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, scheiding of verlies van arbeidsuren. Vaak blijven de vaste lasten wel hetzelfde.

Alle kleine beetjes
Mariska: “Ergens las ik over kastjes die langs de kant van de weg geplaatst werden, met daarin boodschappen die mensen gratis mee konden nemen. Onder het mom van: ‘Neem mee als je het nodig hebt, laat achter wat je kan missen!’ Dat leek me ook iets voor bij ons in de buurt. Ik weet zeker dat er ook bij ons in de wijk mensen zijn, die deze hulp heel goed kunnen gebruiken!”

Kastje op maat
Mariska ging op zoek naar een geschikt buurtkastje. “De kastjes die ik vond, waren me te klein. Dus moest er een kastje op maat komen. Gelukkig ken ik een timmervrouw in opleiding. Toen ik haar van mijn plan vertelde, zei ze meteen ja. Het buurtkastje aan de Knokkel 54 heeft vier ruime vakken met verschillende maten en wordt afgesloten met twee klapdeurtjes.”

Mooie opdracht
Maud: “Vanuit mijn timmeropleiding moet ik natuurlijk allerlei dingen maken. Het is dan jammer dat je het na de les weer uit elkaar moet halen, zodat een volgende leerling het materiaal kan hergebruiken. Daarom vond ik het heel leuk dit kastje te maken. Ik wist dat het in elkaar zou blijven en een goede functie zou krijgen. Daar doe je dan toch extra je best op.”

Neem mee
“Als jij – om welke reden dan ook- financiële problemen ervaart en in het buurtkastje aan de Knokkel staan boodschappen waar jij erg veel aan hebt, neem ze dan asjeblieft mee. Daar is het voor!” Mariska vervolgt: “Ik hoop echt dat mensen gebruik maken van deze mogelijkheid. Het is ons gebaar naar hen. We moeten elkaar op deze wereld een beetje helpen.”

Help mee
Bent u in de gelegenheid de kast goed te vullen? Help dan mee en laat eens een boodschap achter in de kast. “Spullen voor persoonlijke hygiëne zoals tampons of een tube tandenpasta, deodorant of zeep zijn zaken waarop mensen snel proberen te besparen. Daarbij zijn deze boodschappen goed houdbaar en daardoor erg geschikt om de kast mee te vullen.” Mariska vertelt verder: “Het kastje is nu klaar en moet alleen nog even opgehangen worden. Daarna zullen we het snel vullen en hopen we het regelmatig bij te moeten vullen. Dat is een teken dat men deze mogelijkheid kent en er gebruik van maakt.”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen