zaterdag 15 juni 2024
spot_img

Als de kou je niet koud laat, is het tijd voor moxa

In onze acupunctuurpraktijk werken wij niet alleen met naalden, maar ook met diverse naaldloze technieken. Nu het buiten kouder word, gebruiken we vaker moxa. Dat is samengeperst bijvoetskruid (Artemisa Vulgaris) dat het lichaam goed kan verwarmen.
Mensen die het vaak koud hebben of mensen die bijvoorbeeld na een ongeluk koude ledematen hebben, zijn erg blij met deze behandelingen.

Koukleum
Jessy, 26, heeft het altijd koud. Twee ogen komen net boven haar sjaal uit en als ze binnenkomt in de praktijk. Ze heeft een trui én een vest aan. Ze heeft een pesthekel aan de winter. Ze heeft af en toe paarsige nagels en haar huid voelt ijskoud aan. Ze is erg moe en ze is niet vooruit te branden.

Ze vertelt dat ze sinds de zomer gezonder leeft: meer rauwe salades en smoothies. Deze hebben echter een verkoelend effect op het lichaam en dáár gaat het fout. In plaats van afkoeling heeft het lichaam warmte nodig. Door warmte toe te voegen (ontbijten met soep of havermout, warme dranken, warm eten) zal het lichaam beter gaan functioneren. Terwijl ze op de verwarmde behandelstoel ligt maken we een Acugraphscan en zien een onbalans in de grafiek. Tijdens de behandelingen passen we de verwarmende moxa toe op de juiste acupunctuurpunten. Jessy heeft de salades en smoothies vervangen voor soep en warm eten. Vier behandelingen verder vertelt ze dat zich niet meer zo koud voelt.

Koude benen na ongeluk
Jerry, 56, heeft vier jaar terug een ernstige aanrijding gehad. Hij loopt moeilijk en zijn voeten voelen ijskoud. De huid ziet er wit en paars-blauwig uit. Hij wordt gek van de tintelingen die hij in zijn voeten voelt. Ook bij Jerry maken we een Acugraphscan en zien de onbalans. Wij zetten verwarmende moxa in op diverse acupunctuur punten en verwarmen zijn voeten met de warmtelamp.

Na de behandeling loopt Jerry soepeler. Een week later zie ik een blije Jerry voor me zitten. ‘Ik loop veel beter, mijn voeten tintelen nauwelijks en mijn voeten voelen warmer.’

Koud bovenbeen na amputatie
Koos, 39, heeft een onderbeenamputatie gehad na een ongeval. Hij heeft een beenprotese die pijnlijk op zijn littekens drukt. Zijn bovenbeen is paars-blauw van kleur en voelt ijskoud aan. Zijn klachten zijn veel erger met koud en nat weer. We maken een Acugraphscan en zien weer een onbalans.

Voor een betere doorstroming behandelen we eerst de littekens met de Teishin, een soort gouden naald die niet door de huid gaat. Daarna plaatsen we zowel plakmoxa als naaldmoxa en zetten de warmtelamp op zijn been. Na een aantal behandelingen zien we dat zijn bovenbeen een gezondere kleur heeft en minder koud aanvoelt. De littekens zijn soepeler én hij heeft geen drukpijn meer van zijn protese.

Herken je jezelf in een van deze klachten en ben je benieuwd of acupunctuur ook iets voor jou kan betekenen? Boek dan een gratis kennismakingsgesprek via www.praktijkacure.nl/afspraak-maken of neem contact op met (0228) 511 517.

Praktijk Acure
Els Ligthart en Roy Grevelt

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen