donderdag 18 april 2024
spot_img

Als mijn vader Ali had geheten…

Binnenkort start een cursus ‘Levensverhalen in woord en beeld’. (Zie persbericht in de Andijker). Roel Doef is initiator. Wat is zijn achterliggende verhaal?

Vanwaar de interesse voor levensverhalen?
Levensverhalen boeien me! Ze kunnen je levenswandel van verleden, heden en misschien wel een stukje naar je mogelijke toekomst verklaren. Als je de puzzelstukjes van je leven probeert te ordenen, ontstaat er een beeld. Dat kan heel verhelderend zijn. Het kan ook emoties losmaken, die eerder nog sluimerden. Zelf vond ik het leuk met de puzzelstukjes van mijn leven verhaaltjes te maken. Ik had het idee, dat ik mijn leven steeds iets meer ging begrijpen. Ik ontdekte een rode draad in mijn leven. En ik durf nu meer te vertrouwen op ‘mijn’ levenskoers.

Roel Doef

Kun je iets vertellen over jouw levensverhalen?
Ik ben in 1958 geboren in de grote stolpboerderij HONK aan de Geuzenbuurt te Andijk. Ik ben jongste van een gezellig groot gereformeerd gezin. Mijn ouders Piet Doef en Ali Prins, kregen 8 kinderen: 4 meisjes en 4 jongens. We groeiden op in een mooie mix van veiligheid en vrijheid. We mochten onszelf zijn! En dat maakt volgens mij dat ik nog steeds speels en een beetje ondeugend ben.

Water, Proefpolder en vissen
In de tweede klas van de lagere school moesten we een tekening maken van een landschap. Ik tekende een onderwaterlandschap met vissen en planten, en een heel klein strookje lucht. Juf kwam naast me staan, en zei: ‘Dat doe je niet zo slim. Je had veel beter wat meer wolken kunnen tekenen.’ ‘Ja’, zei ik. ’Maar het gaat mij om het water de vissen!’ Op mijn volgende rapport stond voor gedrag ‘eigenwijs’. Hoe kon zij weten dat ik toen al als 7-jarige mijn toekomstbeeld volgde. Mijn ouders begrepen me gelukkig wel! En daarvan krijg ik – nu soms nog – tranen in mijn ogen. Nog steeds werk ik bij Rijkswaterstaat aan water, proefpolder (Koopmanspolder) en vissen.

Hoe bepalend is je opvoeding?
Mijn opvoeding is heel bepalend geweest. In mijn geval gelukkig! Maar er is meer. Ik zie bijvoorbeeld eigenschappen van mijn grootouders (Doef, Faust, Prins en Sluis) terug in mijn eigen karakter. Maar ook broers, zussen, zwagers en schoonzussen, familie en bijvoorbeeld vrienden, school, kerk, werk en het verenigingsleven (volleybal) hebben mijn levenshalen kleur gegeven. En wat te denken van de boeken, media én vakanties!

Tineke op het Griekse strand
Vroeger, toen ik jong was, gingen we met de auto op vakantie naar Griekenland. En zo heb ik op het strand Tineke uit Arnhem ontmoet. Dat was de meest plezierige verandering in mijn leven. Het klink cliché, maar de komst van onze zonen Jelle en Lucas, bracht ook ongekende rijkdom in ons leven.

Schilderij: Adriaan Dekker

‘Alles’ is relatief
Als ik terugkijk op mijn leven, dan kan ik me verwonderen hoe het gelopen is. Ik geloof dat ik een zondagskind ben. Het stemt me dankbaar en voel me een geluksvogel. Maar ik ben er heilig van overtuigd dat het ook heel anders had kunnen zijn. Als ik geboren was in de Middeleeuwen of in Afghanistan, dan had mijn leven er echt heel anders uitgezien. Daarom geloof ik niet in één waarheid, en dat geeft me vrijheid. Met het onderstaande gedichtje probeer ik dat aan te geven:

Als mijn vader Ali had geheten

Mijn moeder heette Alie,
ik kom uit een gewoon
gereformeerd bestaan.

Maar als mijn vader
Ali had geheten, las ik
Nu vast uit de Koran.

Cursus Levensverhalen in woord en beeld
Wat zijn er zo veel verhaaltjes, ieder met een eigen dynamiek. Zelf ben ik al jaren aan het schrijven. En omdat ik zoveel plezier heb in het schrijven, zie ik er naar uit om samen met Ineke Ruiter een cursus te geven over levensverhalen. Graag wil ik mijn ervaringen delen om zo anderen mogelijk te enthousiasmeren om ook te gaan schrijven. Ik denk dat zinvol, leuk en inspirerend kan zijn. Want verhaaltjes overleven.

Roel Doef

Voor nadere informatie:
Roel Doef r.doef@quicknet.nl 06-37649695
Ineke Ruiter ineke@iktekenervoor.com 06-20470378

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen