maandag 22 april 2024
spot_img

Als zwanger worden niet vanzelf gaat

Het is weer mei en je weet wat ze zeggen: In mei leggen alle vogels een ei. Voor vrouwen gaat dat helaas niet zo makkelijk. Vrouwen gebruiken vaak 10 á 15 jaar de anticonceptiepil voor ze aan een zwangerschap toe zijn. Het lichaam is hierdoor zo aan de anticonceptiepil gewend geraakt, zeker als de stopweek regelmatig wordt overgeslagen, dat het wel even kan duren voordat de cyclus weer normaal en regelmatig is.
Maar juist een regelmatige cyclus helpt bij het zwanger worden. Hiernaast kan ook stress vaak een grote onderliggende factor zijn. Met behulp van acupunctuur kunnen we zowel de stress reduceren als de cyclus ondersteunen. Diverse onderzoeken laten zien dat vrouwen die acupunctuur ondergingen vaker zwanger worden dan de testgroep die geen acupunctuur onderging.

Teleurstelling
Ans zit voor me en doet haar verhaal. Het onderwerp ligt erg gevoelig, ze is erg emotioneel. Ik geef haar een zakdoek en luister naar haar verhaal. Ze is 29 en heeft eigenlijk al 3 jaar een zwangerschapswens. Door omstandigheden werd haar wens steeds uitgesteld en Ans en haar man zijn nu ruim een jaar bezig. Ze vertelt verder en geeft aan veel stress van haar werk te hebben, haar nek- en schouders zitten vast en geven pijn, ze heeft regelmatig migraine-aanvallen en haar cyclus is erg onregelmatig. Elke keer voelt ze de teleurstelling als het weer niet is gelukt en heeft ze huilbuien. Vriendinnen om haar heen zijn wel zwanger en daar heeft ze het erg moeilijk mee. Ze vindt het nog te vroeg om naar de huisarts te gaan en wil graag weten of acupunctuur iets voor haar kan betekenen.

Kleine adviezen in combinatie met acupunctuur voor een groot resultaat
Tijdens het uitgebreide intakegesprek licht Ans haar klachten toe en verteld over haar hobby: survival. Hiervoor springt ze regelmatig in een koude sloot en dat is nu net iets wat niet helpt bij een zwangerschapswens. Voor een zwangerschap is het handig als de buik constant lekker warm blijft. Als acupuncturisten kijken we naar het hele lichaam. We weten de samenhang tussen klachten als stress, migraine, menstruatie-problemen en nek- en schouderklachten bijvoorbeeld. Als ik deze samenhang aan Ans uitleg, zie ik dat ze duidelijk opgelucht is. Ze beseft dat ze zelf ook invloed uit kan oefenen door even niet meer in sloten te springen. Ik geef haar nog meer kleine adviezen en behandel haar met een speciale puntencombinatie.

Zwanger
In de weken hierna zien we vooruitgang. De stress werd minder waardoor ze ook minder nek- en schouderklachten heeft. Ze heeft geen migraine meer gehad. Bij de vijfde behandeling was ze nog steeds niet ongesteld, maar durfde nog geen zwangerschapstest te doen. Ze vertelt dat haar lichaam op de een of andere manier anders aanvoelt. Ik moedig haar aan om toch maar even een test te kopen. Een week later zie ik Ans met een glimlach van oor tot oor binnenlopen. ‘Ik ben zwanger’ zegt ze vol trots. En mijn glimlach is even groot als die van haar.

Bij veel verzekeraars komt acupunctuur voor vergoeding in aanmerking. Kijk hiervoor bij uw eigen zorgverzekeraar.

Praktijk Acure is gevestigd aan Het Voert 3F in Grootebroek en is bereikbaar via 0228-511 517 of www.praktijkacure.nl. Hier kunt u ook online een afspraak of intake inplannen. De praktijk ligt op 5 minuten lopen van het NS-Station Bovenkarspel-Grootebroek.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen