maandag 24 juni 2024
spot_img

Amrita Holistisch Centrum zet Medicinale paddenstoelen therapie / Mycotherapie in het zonnetje!

Wie praat over medicinale Paddenstoelen, heeft het over delen van paddenstoelen, die gebruikt worden  in de vorm van extracten of poeder voor preventie, verlichting of genezing bij ziekten en/of bij het balanceren van een gezond dieet. Uiteraard hebben Paddo’s niets met medicinale paddenstoelen te maken!!!

Paddenstoelen worden al eeuwenlang gebruikt als medicijn. Natalja Mantel, erkend Holistisch Energetisch & Natuurgeneeskundig therapeut uit Andijk werkt in haar praktijk al geruime tijd met deze bijzondere ‘geneesmiddelenfabriekjes’ uit de Natuur. “Onze voorouders gebruikten al duizenden jaren paddenstoelen als medicijn. De Griekse arts Hippocrates, omstreeks 450 vC, classificeerde toen al de Tonderzwam als een natuurlijke en krachtige ontstekingsremmer en wondgenezer. Uit historische kronieken is bekend dat Prins (Knyaz) Vladimir Monomakh uit Kiev een liptumor had en van deze ziekte afkwam dankzij de behandeling met de Chaga zwam. Het gebruik van de Chaga zwam in de Siberische Goelag wordt genoemd in het boek van Alexandr Soljénitsyn “Kankerafdeling”, waar de Sovjet-gezondheidsautoriteiten een duidelijke afname merkten van kankergevallen onder gedetineerden. In 1955 erkende het Ministerie van Volksgezondheid van de USSR het therapeutische belang van de Chaga zwam. Hoewel paddenstoelen al lang door verschillende culturen worden gebruikt, heeft de moderne wetenschap pas onlangs herontdekt, dat paddenstoelen een zeer krachtige medicinale werking hebben”.

Cordyceps.

Is het gebruik van medicinale paddenstoelen veilig?
“Paddenstoelen blijven een raadsel voor velen en er wordt heel voorzichtig mee omgegaan, hoewel de laatste jaren de belangstelling enorm toeneemt. Dit heeft te maken met de nieuwe ontwikkelingen binnen de moderne nieuwe kweek- en testmethodes. Medicinale paddenstoelen zijn al meer dan 30 jaar goedgekeurd en behoren tot de meest voorgeschreven natuurlijke producten – o.a. in China en Japan- als aanvulling op kankerbehandelingen. Daar hebben ze zich bewezen als veilige middelen in combinatie met radiotherapie (bestraling) en/of chemotherapie. In de hele wereld worden al heel lang de paddenstoelen preparaten door kruidengeneeskundige therapeuten (TCM) met succes  voorgeschreven bij de verschillende klachten en aandoeningen. Mycotherapie is een veilige therapievorm, mits er kundig mee wordt omgegaan. Vanwege de krachtige werking van Medicinale paddenstoelen is het belangrijk om een vakkundig Mycotherapeut(e) in te schakelen. Hierdoor worden dan de negatieve bijwerkingen en evt. wisselwerkingen met de andere reguliere medicijnen / kruidenpreparaten / supplementen uitgesloten. Tevens is het heel belangrijk, dat de dosering zeer nauwkeurig en persoonlijk door de deskundige wordt afgestemd, omdat ieder individu anders is.”

Pruikzwam

Wat zijn de gezondheidsvoordelen?
“Medicinale paddenstoelen vertonen een breed spectrum aan therapeutische werkingen, waaronder, niet alleen de anti-allergische, antibacteriële, schimmeldodende, ontstekingsremmende, antioxidatieve, antivirale, maar ook immunomodulerende werkingsmechanismen.. Tevens werken ze beschermend voor de lever, het hart, het vaten-, zenuw- en spijsverteringsstelsel, alsmede het bewegingsapparaat. Paddenstoelenpreparaten worden met succes ingezet voor preventie en begeleiding bij diverse ziekten en aandoeningen en het verbeteren van de kwaliteit van het leven bij patiënten met kanker en andere degeneratieve aandoeningen.”

Bij welke aandoeningen kunnen Medicinale paddenstoelen ondersteuning bieden?
“Die lijst is enorm lang. De grootste deel van de lijst staat op mijn website ( www.amrita.nu). Maar denk bijvoorbeeld aan allergieën, auto-immuunziekten, diabetes type II, verhoogd cholesterol of bloeddruk, maar ook overgewicht, atherosclerose en huidklachten, vermoeidheid, stress-gerelateerde klachten, depressie, tevens longaandoeningen en slechte doorbloeding van de hersenen. Deze opsomming is bij lange na niet compleet.”

Geldt hier ook: baat het niet dan schaadt het niet?
Natalja benadrukt: “Helaas, net als bij gebruik van reguliere medicijnen, is het hier ook niet handig om zelf te gaan dokteren. Eén goed voorbeeld is het onkundig gebruik van Cordyceps, die bij bepaalde prostaat-, milt- en nog een paar andere aandoeningen een negatief invloed kan hebben op een ziekteverloop. Terwijl bij kundig gebruik van dezelfde paddenstoel bij andere aandoeningen juist wel positieve resultaten kunnen bereikt worden.
Ook patiënten die bijvoorbeeld een immuun-onderdrukkende medicatie gebruiken kunnen bij onjuist gebruik negatieve bijwerkingen ervaren.
Dus het is altijd raadzaam een erkende therapeut in te schakelen die kennis en ervaring heeft met Medicinale paddenstoelen. Deze Mycotherapeuten hebben een opleiding gevolgd en door middel van bijscholingen zorgen zij dat hun kennis up-to-date blijft. Bovendien zijn er heel veel paddenstoelenpreparaten op de markt die door de goedkopere bereidingsprocessen niet de juiste geneeskrachtige stoffen bevatten en komen uit landen , waar slecht op kwaliteit gecontroleerd wordt. Zij zijn dan moeilijk opneembaar en soms zelfs belastend voor het lichaam. Het assortiment van Medicinale paddenstoelen dat door mij aanbevolen wordt, is gegarandeerd biologisch gecertificeerd (SKAL). Door de juiste bereidingsprocessen bevatten deze preparaten de nodige medicinale bioactieve stoffen, wat van essentieel belang is om de helende werking van het lichaam te bevorderen.”

Waarom zou je eetbare paddenstoelen vaker op je menu zetten?
“De Nederlandse consument is tot nog toe terughoudend wat betreft paddenstoelen. In mijn jeugd ging ik al als klein meisje met mijn ouders mee, om in het bos paddenstoelen te plukken. In Letland, waar ik geboren ben, maar ook in Duitsland, Poland en andere Oost-Europese landen is dit heel gewoon. Mensen zetten paddenstoelen vaak op tafel, maken ze voor de winter in en gebruiken ze als geneesmiddel. Daar is de kennis van paddenstoelen goed bewaard gebleven en wordt dagelijks benut, maar in Nederland moeten we het opnieuw herontdekken, hoewel de bekende champignons en de minder bekende shitake en oesterzwammen al in de winkels worden aangeboden.

Elfenbankje

Het is wetenschappelijk bewezen dat paddenstoelen niet alleen de samenstelling van de darmflora kunnen veranderen, maar ook de stofwisseling kunnen bevorderen en zelfs invloed hebben op ons RNA en DNA. Het is dus heel verstandig om de eetbare paddenstoelen vaker op tafel zetten, om je gezondheid op een simpele manier te ondersteunen. Paddenstoelen bevatten zeer waardevolle voedingsstoffen. Ook zijn ze cholesterolvrij en bevatten weinig calorieën en koolhydraten. Bovendien leveren paddenstoelen belangrijke voedingsstoffen zoals micronutriënten (vitaminen, mineralen en sporelementen), aminozuren en enzymen. Bekende stoffen uit de paddenstoel zijn de polysachariden en dan vooral de bèta-glucanen, die een positieve invloed op het immuunsysteem hebben. Uiteraard is de geneeskrachtige werking van eetbare paddenstoelen anders en niet te vergelijken met die van medicinale paddenstoelenpreparaten. Dit heeft te maken met het bereidingsproces, concentratie en de inhoudsstoffen.”

Gesteelde lakzwam

Dus u kunt uw kennis en ervaring inzetten om ons te helpen?
“Uiteraard zet ik mijn kennis en ervaring  vollop in bij alle behandelingen in mijn praktijk, ook bij deze Mycotherapie. Bij iedere client stem ik mijn behandelingen altijd persoonlijk af, om het duurzaam resultaat te kunnen bereiken. Voeding en leefstijl spelen er ook een belangrijke rol bij, maar ook het spirituele, emotionele en mentale stuk hebben een zekere aandacht nodig. Als Holistisch werkende therapeut neem ik alle deze aspecten altijd mee in mijn adviezen.  Medicinale paddenstoelen kunnen zeker grote gezondheidsvoordelen opleveren, maar in sommige gevallen zal een andere therapie-vorm(en) beter passen.
Door het complete pakket aan de natuurgeneeskundige behandelingen te kunnen aanbieden, zorg ik er voor dat voor iedere client, die mijn praktijk binnenkomt,  een toepassende therapievorm beschikbaar is voor haar/zijn duurzaam herstel. In het geval als ik niet kan helpen, stuur ik haar/hem door naar collega of arts/specialist. Mijn visie & missie wordt weerspiegeld in de slogan van mijn praktijk: “ Natuurlijk Beter, duurzaam & completer.” Door de positieve feedback  van mijn cliënten, krijg ik keer op keer een bevestiging, dat voor herstel op lange termijn de Holistische benadering essentieel is.”

Berkenweerschijnzwam (Chaga)        

Maak een afspraak of vrijblijvend kennismakingsgesprek
Holistisch Energetisch & Natuurgeneeskundig therapeute Natalja Mantel kunt u bereiken via telefoonnummer  06-57 24 57 25 of e-mail natalja@amrita.nu.

Het bezoekadres vindt u aan de Middenweg 10, 1619 BL Andijk.
Voor meer informatie www.amrita.nu.

Vorig artikel
Volgend artikel

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen