vrijdag 29 maart 2024
spot_img

Andijk herdenkt en vertelt op 4 mei

“We mogen het nooit en te nimmer vergeten”, aldus Piet de Vries van het 4 mei comité. Hij heeft het over oorlogen, van vroeger en vandaag de dag. Het (door)vertellen van verhalen vindt het comité belangrijk en daarom staat het centraal tijdens in de herdenkingsbijeenkomst die morgen vanaf 19.00 uur plaatsvindt op het André Voltenplein.

“Wist je dat dit een oorlogstulp is?”, Piet de Vries wijst naar een bos rood-gele tulpen op zijn eettafel. “Vanmorgen gekregen van Pieter Mantel. In 1942 is deze tulp geregistreerd door de heer Groot uit Andijk.”

Oorlogstulp
Groot gaf de tulpen de naam Vlammenspel. Een interessante tulp volgens de Vries. Want waarom kweekte Groot een oorlogstulp en koos hij deze naam? Wellicht heeft de naam te maken met de rood-gele kleur van het blad, zo denkt de Vries. Maar dan herinnert hij zich een verhaal. “In de oorlog is een bommenwerper neergestort bij de Hoekweg”, vertelt hij. “Eén van de manschappen zou op Groots weiland zijn gevonden, maar of dat de reden is?”
Het is één van vele oorlogsverhalen. De Tweede Wereldoorlog gaat steeds verder de geschiedenis in, waarmee gepaard gaat dat persoonlijke verhalen niet meer uit de mond van getuigen komen, maar moeten worden doorverteld.

Doorvertellen
Het 4 mei comité wil deze verhalen levend houden. “We herdenken ook wat er gebeurt of is gebeurd in andere oorlogsgebieden”, aldus de Vries. Zo was zijn vader Indiëganger. “Hij heeft daar juist nooit over willen praten, maar het heeft altijd mijn interesse gehad.”
Het is één van de Vries’ redenen geweest om zich vorig jaar aan te sluiten bij het 4 mei comité. Acht Andijkers (Rick-Jan, Piet de Vries, Ton Vis, Annet Daleman, Dorothy Schenk, Tinie Bot, Cynthia Bot en Mieke Prenen) organiseren morgen de herdenkingsbijeenkomst en proberen daar iedereen, en in het speciaal de jeugd bij te betrekken.

Herdenkingsbijeenkomst
De herdenkingsbijeenkomst start om 19.00 uur in de Gereformeerde Kerk. “Iedereen is welkom, want het heeft niets met het geloof te maken”, aldus de Vries. “Er is daar genoeg plek voor veel mensen en het herdenkingsmonument is na de bijeenkomst goed bereikbaar voor mindervaliden.”
De bezoekers van de bijeenkomst krijgen een oorlogsverhaal van een getuige te horen. Lotty Neumann vertelt hoe ze in de hongerwinter vluchtte en als ‘thuishaaldertje’ in Andijk terecht kwam. Basisschoolleerlingen komen ook aan het woord tijdens de bijeenkomst. Aan hen om te vertellen wat vrijheid voor ze betekent.

Last Post
Na deze bijeenkomst gaat om 19.30 uur de stoet onder muzikale begeleiding van muziekvereniging Sursum Corda naar het monument op het André Voltenplein. Hier klinkt vervolgens de ‘Last Post’ en wordt twee minuten stilte gehouden.

Onder andere de gemeente Medemblik en leerlingen van de basisscholen leggen een krans of bloem neer. Iedereen krijgt de gelegenheid om een bloem bij het monument neer te leggen.

Achteraf staat koffie en thee klaar in De Kapel. “Hier kun je elkaar nog even spreken of je gedachten over de herdenking delen met het comité”, aldus de Vries.

Meer informatie over het programma staat op www.oranjecomite-andijk.nl.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen