donderdag 13 juni 2024
spot_img

Andijk in de 20e eeuw

Ansichtkaartenverzamelaars Jacco Mantel en Dirk Spijker hebben een fotoboek van 278 bladzijden samengesteld met ruim 800 ansichtkaarten en enkele foto’s. Alle foto’s volgen elkander op, gestart wordt op Andijk-Oost en wordt de Dijkweg met de kleine zijpaadjes gevolgd tot Driehuizen gevolgd. Via de Koopmanspolder, de havens en Proefpolder weer naar het oosten en dan alle zijwegen van oost naar west en vervolgens de Knokkel, Horn en Kleingouw. Bij een enkele foto is een bijpassende oude advertentie geplaatst. Achterin het boek is er ook aandacht voor het agrarisch verleden van Andijk. Naast fotokaarten uit hun eigen verzamelingen mochten zij ook van andere verzamelaars enkele foto’s plaatsen.
Veel foto’s zijn uit de periode net voor en net na de stormnacht in 1916. In de nacht van 13 januari brak de dijk bijna door toen de dijk en moest om die reden verzwaard worden. Zo’n 300 huizen moesten verplaatst of gesloopt worden, waardoor het dorp een enorme verandering onderging. Ook zijn er detailkaarten van het kadaster geplaatst, welke gemaakt zijn net voor de dijkverzwaring. Deze kunnen situaties soms duidelijk maken waar een huis precies stond.

In de teksten bij de foto’s zijn veel historische feiten en wetenswaardigheden opgenomen, zodat deze niet in de vergetelheid raken. Zoals, waar was het haventje van de ansjovissers op Andijk-Oost, het feit dat de bodem van Westfriesland de laatste 1000 jaar 4 meter ingeklonken is, waar stonden de R.K.schuilkerken en niet iedere Andijker weet waar de buurtjes Schokland en Klein Amsterdam op het dorp te vinden zijn.

Een van de mooiste foto’s is een zeldzame opname van het uitgaan van de Gereformeerde Kerk op 2e Paasdag 1931 en ook de luchtfoto’s, zo’n 60 jaar geleden gemaakt, laten veel zien.

Niet alleen de voorkant van een foto kan mooi zijn, soms ook de beschreven achterkant. Zo is de achterkant van een kaart afgebeeld waarin de afzender haar vriendin ontraadt om met haar nieuwe vlam verder te gaan, want: Het is niks hoor, hij heeft ook een vriendin in Amsterdam.

Het boek is nu nog niet te bestellen, dat laten wij u via De Andijker weten als het klaar is. Het duurt niet lang meer want drukkerij Het Venhuis uit Venhuizen is twee weken terug met drukken gestart. Daar zijn Jacco en Dirk bij aanwezig geweest.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen