donderdag 18 juli 2024
spot_img

Andijk inspiratiebron voor misdaadthriller

Voor velen van ons misschien onvoorstelbaar, maar de Duitse Doris Althoff heeft een misdaadthriller geschreven waarvan het verhaal zich afspeelt in Noord-Holland, voornamelijk in Medemblik, Enkhuizen én Andijk.

Het eerste deel “Stille dood op het IJsselmeer” is reeds uitgegeven en hierin valt te lezen dat vakantiepark Het Grootslag het vertrekpunt vormt voor allerlei duistere gebeurtenissen.

Vriendelijk
Schrijfster Doris Althoff is communicatiemanager en woonachtig in het Duitse Noordrijn-Westfalen, zo’n 370 km van Andijk vandaan. In het verleden ging ze vaak met de caravan naar Julianadorp en bezocht ze Andijk en omgeving heel frequent, omdat ze de vriendelijkheid van de mensen en de omgeving als bijzonder prettig ervoer. Het heeft erin geresulteerd dat zij een chalet in Het Grootslag heeft gekocht. Hier kan ze met man en twee kinderen plus hond vertoeven, zo vaak als ze wil. Wandelen en fietsen rondom het IJsselmeer, eten in het havenrestaurant, kaas en andere producten halen bij de Dekamarkt, Doris geniet met volle teugen van alles wat hier mogelijk is.

Schrijven
Dat Doris iets met taal ging doen stond eigenlijk al heel vroeg vast. Haar vader had een oude typemachine en ze deed niets liever dan daar blaadjes in draaien en verhalen typen, die ze met gemak verzon. Ze schrijft al langere tijd misdaadromans, maar nu voor het eerst dus een lokaal georiënteerde reeks, waarbij onze omgeving telkens het toneel vormt. In september komt het tweede deel uit “Het moorddadige verraad op het IJsselmeer”. Deel drie is in de maak. De delen zijn allen afzonderlijk te lezen, maar spannender en uitdagender is het om ze op volgorde te lezen, mede omdat de hoofdpersoon een ontwikkeling doormaakt.
Deze zomer zal er ook een luisterboek uitkomen, vooralsnog alleen verkrijgbaar in het Duits.

Combineren
Je kunt je afvragen hoe zo’n vriendelijk persoon als Doris tot het schrijven van misdaadthrillers komt. Of eigenlijk: tot het verzinnen van een dergelijk verhaal, dat óók nog eens Andijk en de omliggende dorpen als uitgangspunt heeft. Als je weet dat ze een levensgenieter is, een grote liefde voor dieren heeft (ze verzorgt zelf schapen, ezels, een poes en hond), dan is die informatie maar moeilijk te rijmen met het misdadige karakter van haar boeken. Toch lukt het haar goed om van alles met elkaar te combineren. Zo heeft ze in het verleden korte verhalen geschreven en ook een kinderboek uitgebracht. Het was tijdens de lockdown dat ze letterlijk meer tijd kreeg om langere teksten te produceren, wat resulteerde in de misdaadromans. Momenteel schrijft Doris aan een misdaadthriller met een satirische twist, want ook van zwarte humor is ze niet vies.

Verkrijgbaar
Op vakantiepark het Grootslag is er aandacht voor het werk van Doris: er hangt een poster en er liggen flyers. Als je Andijk door de ogen van een Duitse misdaadschrijfster wilt aanschouwen kun je je naar de VVV in Alkmaar haasten om het eerste deel aan te schaffen.
Zoals gezegd volgt deel twee in september en is deel drie aan zijn eindsprint bezig. De exemplaren, inclusief het luisterboek, zijn helaas nog niet in het Nederlands verkrijgbaar, maar een vertaling wordt niet uitgesloten.

- Advertisment -spot_img

Meest gelezen laatste 7 dagen