Har met de Fleuroselect gouden medaille. Foto aangeleverd

Har Stemkens uit Andijk was 40 jaar lang veredelaar bij Syngenta Flowers in Andijk en Enkhuizen. Daar maakte hij veel nieuwe rassen in bloemen, eerst voornamelijk in eenjarige bloeiers, daarna ook in alle mogelijke vaste planten, van lavendel tot Echinacea en Helleborus. Omdat het altijd jaren duurt voordat rassen op de markt komen, waren er, toen hij met pensioen ging nog diverse rassen niet op de markt.

Eén van die rassen, Helenium autumnale Hayday Golden Bicolor werd door Syngenta Flowers aangemeld voor een internationale competitie van Fleuroselect, een organisatie van bloemenveredelaars die nieuwe producten beoordelen op hun kwaliteiten en vergelijken met rassen die al op de markt zijn. Daartoe worden die aanmeldingen in heel Europa opgeplant en beoordeeld, van Noord-Zweden tot Zuid-Spanje. Slechts enkele rassen komen in aanmerking voor een prijs. En een gouden medaille wordt helemaal weinig uitgedeeld. Toch kwam dit ras daarvoor in aanmerking.

De uitreiking vond plaats op 8 juli in Aalsmeer, maar Har kon de prijs afgelopen week gaan ophalen aan de Cornelis Kuinweg in Andijk. Heel bijzonder dat hij dezxe prijs na zijn pensioen alsnog krijgt. Har heeft in het verleden ook tweemaal de “Europese Oscar”, de Fleurostar Award gewonnen voor andere rassen van zijn hand.

Har over zijn nieuwe ras: “Helenium heet zonnekruid op zijn Nederlands. Normaliter bloeit dit gewas in de herfst, met hele felle najaarskleuren. De hoogte is normaal minimaal 1 meter, maar soms zelfs 2 meter. Omdat dit voor de handel erg moeilijk is, heb ik een ras gemaakt dat slechts 50 cm hoog is op het moment van bloei. En de bloei kan ook vroeger plaatsvinden, vanaf half juli. De kleur is heel bijzonder: elk bloemblaadje van Helenium vouwt apart open, en laat dus eerst zijn onderkant zien. Die is bij dit ras okergeel en wanneer de binnenkant zichtbaar is, is deze heldergeel. De kegel in het midden is donkerbruin, terwijl die normaal geel is bij gele rassen. Al met al is het een heel attractief gezicht”

De Hayday-serie van Helenium, waartoe ook nog rood, geel en een rode bicolor horen, is vanaf volgend jaar te koop bij veel tuincentra en andere plantenverkopers. Het is echt een must voor tuinliefhebbers. Dit wil je in je tuin.