maandag 24 juni 2024
spot_img

Andijker Niels naar World Dwarf Games 2017

De jonge Andijker Niels Schuitemaker vertrekt binnenkort naar Canada. Daar worden de World Dwarf Games 2017 gehouden. Een soort Olympische Spelen, maar dan voor kleine mensen.

Klein maar fijn
Niels heeft een groeistoornis en is met zijn 19 jaar en 1.50 meter lengte één van de grootste deelnemers aan de World Dwarf Games 2017 (WDG). “De maximale lengte van de deelnemers aan de WDG is gesteld op 1.52 meter. Ik ben dus één van de grootste!” vertelt de goedlachse Niels. “Klein zijn is niet altijd makkelijk. Doordat ik zo klein ben mag ik nu deelnemen aan de WDG. Nu maar hopen dat ik niet opeens heel veel groei, dan ben ik voor het eerst té groot!”

World Dwarf Games 2017
Net als bij de Olympische spelen worden ook deze WDG eens in de vier jaar gehouden. Dit keer in Canada van 4 tot en met 12 augustus. In de plaats Guelph, vlakbij Toronto is een groot sportcomplex waar alle wedstrijden plaats vinden. Niels doet mee aan diverse sporten. ”Individueel doe ik mee aan tafeltennis, atletiek (60-100-200 en 1500 meter hardlopen) en boogschieten. Met een team doen we ook nog mee aan voetbal.” Aan de WDG doen meer dan 20 verschillende landen mee en ruim 400 deelnemers. Nederland gaat heen met een team van 12 spelers en één begeleider.

Medaille kansen
“Voetbal heb ik jarenlang als sport beoefend. Maar op een gegeven moment ben ik daarmee gestopt, omdat ik het team niet meer bij kon houden. Dat was balen, want ik vond het echt heel leuk. Het is dan ook erg fijn om nu met dit team de strijd weer aan te kunnen gaan op het voetbalveld,” zo vertelt Niels. “We zijn best goed en hebben al een aantal keer getraind in Utrecht. Ik denk dat we wel kans maken op een medaille. Maar het avontuur -de hele belevenis- is het belangrijkste. Ik heb er onwijs veel zin in!” Bij de individuele sport tafeltennis en bij atletiek/hardlopen hoopt Niels ook op een goede dag. Boogschieten heeft hij het minst vertrouwen in. “Daar doe ik vooral mee voor de fun, maar je weet het maar nooit!”

Samen op pad
Niels vertrekt ruim op tijd. Samen met zijn broer Chris (23) vliegt hij eerst naar IJsland voor een korte vakantie. Daarna gaan de beide jongens door naar Toronto. “Zeker willen we daar de Niagara Falls bekijken, we zijn er nu toch! Daarna voorbereiden op de Games.” Hoewel het plezier in sport en het ontmoeten van andere kleine mensen iets is waar hij naar uitkijkt, gaat Niels toch zeker proberen met minimaal één medaille naar huis te gaan.

Wilhelmus oefenen
Mocht Niels op één van de onderdelen een medaille in de wacht slepen dan speelt uiteraard het Nederlands Volkslied. De tekst van het Wilhelmus moet echter nog even geoefend worden. “Verder ben ik er helemaal klaar voor en heb ik er ontzettend veel zin in. Maar die tekst, daar moet ik inderdaad maar even extra op oefenen,” grinnikt de sportieve Niels.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen