Sportduiker Hugo Raven (69) uit Andijk dook in 2002 vlakbij Texel naar een scheepswrak. Hij had hier eerder gedoken. Tijdens deze twee duik ontdekte hij een randje van een object, dat grotendeels onder het zand lag.
Als wrakduiker weet Hugo dat de kleur groen duidt op de vondst van koper. Raven was blij verrast toen hij het object uit het zand tevoorschijn haalde. “Ik had een scheepsbel te pakken.” Met het vinden van de bel kun je vaak de naam van een schip achterhalen, iets wat al tien keer eerder met andere objecten is gelukt. Dit was dus een vondst waar hij erg blij van werd.
Op staatsbezoek
De opgedoken scheepsbel bleek afkomstig van het Zweedse oorlogsschip Prinsessan Sophia Albertina, dat voor de Hollandse kust was vergaan in 1781. De Zweedse staat is eigenaar van het gevonden object en de bel werd daarom afgelopen week in het Vasamuseum in Stockholm teruggeven. Dit gebeurde tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, dat half oktober plaatsvond. U heeft dit waarschijnlijk wel op de televisie voorbij zien komen of in een krant gelezen. Hugo Raven en zijn vrouw waren aanwezig tijdens dit bijzondere moment van de officiële overdracht.
Bijzondere overdracht
“In mijn testament had ik laten opnemen, dat de bel na mijn dood geretourneerd diende te worden aan de rechtmatige eigenaar, de staat Zweden. Echter, zelf aanwezig zijn bij de overhandiging voelde toch beter. Dus deed ik een drie jaar terug een aanvraag en zie hier het resultaat! Het heeft even geduurd, ook omdat corona er tussen kwam, maar het was het wachten waard!” Hugo heeft even mogen ervaren hoe strak georganiseerd zo’n staatsbezoek is. “Eén en al protocol, een strak tijdschema en overvol programma. De koning had ongetwijfeld nog even langer met ons gesproken, je zag dat hij oprecht geïnteresseerd was. Helaas werd hij alweer aangetikt dat het tijd was verder te gaan.”
In het museum
We zijn een hoop informatie verder te weten gekomen na deze bijzondere vondst vertelt Hugo. “Oorlogsschip de Sophia bleek een flink schip. Aan boord werkte zo rond de 450 bemanningsleden. Het schip telde maar liefst 60 kanonnen. Op de terugweg raakte de Sophia ter hoogte van het eiland Texel door een storm gescheiden van de rest. Het liep vast op een zandplaat en de zijkant raakte ernstig beschadigd. Het schip zonk.” Hugo vervolgt: ”De koning van Zweden- Koning Frederick de 1e- voer waarschijnlijk regelmatig mee aan boord van de Prinsessan Sophia Albertina en de bel zal een geschenk geweest zijn. Helaas zijn tijdens een brand de archieven verloren gegaan en zullen we veel dingen nooit met zekerheid kunnen vaststellen.” Hugo heeft het liefst dat andere mensen ook plezier beleven aan opgedoken historische artefacten. Thuis heeft hij in een slaapkamer een klein museum ingericht en de scheepsbel was ook al eens te zien in het Oorlogsmuseum in Den Bosch. Binnenkort zal het ongetwijfeld een mooi plek in het Maritime Museum in Karlskrona verkrijgen. Wie hem wil zien kan er meteen een leuke vakantie aan vast plakken!