zaterdag 15 juni 2024
spot_img

Andijker stoot door naar Nederlandse Kampioenschappen biljarten

De 59-jarige John Stavenuiter zal eerdaags deelnemen aan de Nederlandse kampioenschappen biljarten, binnen het discipline bandstoten. In Oirschot, Noord-Brabant, strijdt hij van 7 t/m 9 juni om de titel die hem tot Nederlands kampioen kan maken.

Verloop
Je kunt niet zomaar meedoen aan deze kampioenschappen. Allereerst heeft John zich bij de zogenaamde voorwedstrijden moeten plaatsen. Daarna is er de West Friese district finale geweest, en tenslotte moest de Gewestelijke finale gewonnen worden. Het is hem allemaal gelukt, waardoor hij nu dus kandidaat voor het Nederlandse kampioenschap is.
Met een strak wedstrijdschema dat over drie dagen is verspreid zal John zich moeten gaan bewijzen tegenover de andere geplaatsten. In een seizoen dat van de winter tot aan de zomer loopt, is dit kampioenschap, hoe dan ook, een prachtige afsluiting.

Eigenschappen
Moet je als voetballer conditie, spelinzicht, tactiek e.d. hebben, wat is er eigenlijk nodig om een bekwame biljarter te worden? Volgens John heeft het hem als eerste geholpen dat hij zijn vader veel zag biljarten. Op die manier was het gemakkelijk om het zelf te gaan doen. Hij startte dan ook op zijn 9e en richtte binnen korte tijd een club voor andere jeugdigen op, genaamd “De Welkomst”. Deze club telde al snel 25 leden.
John noemt ook dat een zekere aanleg meespeelt om het biljarten te beheersen. Daarbij kan hij zich goed concentreren, ook in een zaal met publiek, en blijft hij altijd rustig.
Door de lessen die hij op een gegeven moment van Piet Vet kreeg, ontwikkelde hij zijn techniek en inzichten, en kon hij zich als jeugdige zodoende ook bekwamen in de andere disciplines van het biljarten, zoals het bandstoten. Uiteindelijk speelt John hiermee in de Hoofdklasse.

Discipline
De discipline bandstoten kent een andere benadering dan het gewone biljartspel (Libre), waar je rechtstreeks met de eigen speelbal op de andere speelbal en de rode bal moet richten om zo een carambole (punt) te scoren. Bij het bandstoten dien je altijd eerst een band te raken met de eigen speelbal. Daarna moet die speelbal de andere twee ballen treffen. Het vraagt dus om inzicht van de tafel, de balsnelheid, en niet te vergeten, het ‘overhouden’ – hoe gunstig komen de ballen te liggen, zodat je in één beurt een hele serie caramboles achter elkaar kunt scoren (en dat kunnen er zo tientallen zijn). Het vraagt om discipline om deze tak van sport te beheersen.

Voorbereiding
John traint inmiddels op een matchtafel, welke gelijk staat aan een wedstrijdtafel. Zowel thuis als op de club neemt hij de keu ter hand om zijn vaardigheden te blijven oefenen en zichzelf klaar te stomen voor het aankomende kampioenschap. Het is verbazingwekkend dat hij zover is gekomen, omdat hij, vanwege het hebben van een eigen zaak, ook bijna 10 jaar niet aan biljarten is toegekomen. John runt nu een online BBQ en ook als dat voor 165 mensen op een avond is, blijft hij daar rustig en geconcentreerd onder. Naast techniek en een rechte keu is dit misschien wel zijn sterkste wapen.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen