maandag 15 juli 2024
spot_img

Andijks Gemengd Koor gaat er voor

Jubilarissen
Het bedienend personeel van Cultura was chic zwart gekleed en de vergaderzaal stijlvol ingericht. Vrijwel alle koorleden gaven maandagavond 21 maart 2022 acte de présence op de Algemene Leden Vergadering, er stond dan ook iets bijzonders op de agenda. In 2020 al was A.G.K.’s super-jubilaris Betsie Kuin-Groenewoud maar liefst 70 jaar lid van Andijks Gemengd Koor. Maar toen werd er vanwege corona geen jaarvergadering gehouden en in 2021 ook al niet. En het alternatief: de kerstbijeenkomst, mocht ook niet doorgaan. Alles was dus in gereedheid gebracht om dan nu eindelijk groots aandacht te schenken aan dit jubileum. De bloemen lagen klaar, evenals de oorkonde van de Bond van Zangkoren in Noord-Holland en de zilveren hanger met inscriptie van A.G.K. Echter, de familie kon worden afgebeld: Betsie was ziek.

Betsie begon als 8-jarige in het kinderkoor, een ‘onderafdeling’ van A.G.K. Op 19-jarige leeftijd zong ze ’s morgens nog op het concours in Callantsoog en, gekleed in haar uniform, maakte ze diezelfde middag ook al deel uit van het ‘grote’ koor. Het begin van een lange carrière. In 1969 werd Betsie gekozen als bestuurslid in het Bondsbestuur waarvan ze van 1971 tot 1981 secretaresse was. Door het vertrek van een bestuurslid van A.G.K. kwam ze ook bij haar eigen zangclub in het bestuur. Niet voor eventjes, 31 jaar maar liefst waarvan 15 jaar als secretaresse. ‘Een bezige bij’ werd Betsie genoemd bij de uitreiking van haar koninklijke onderscheiding op 26 april 2002. Naast de zang was ze ook actief in de voetbalkantine van A.V.V. en bij veel andere activiteiten binnen die club zoals de legendarische lootjesverkoop. Je kon niet om Betsie heen! Ze organiseerde fietstochten en heeft in Sarto nog een gymnastiekclubje van oudere dames geleid. Bij A.G.K. maakt Betsie nog steeds deel uit van de Kledingcommissie en, niet te vergeten, zij is ook de persoonlijk secretaresse van voorzitter Simon Kuin. De zilveren A.G.K.-hanger met inscriptie komt haar dan ook zeer toe en is afgelopen week bij haar thuis overhandigd. Betsie is naast Jeltje Ruiter, Lies Hazewindus en Janny van Kampen de vierde A.G.K.-er aan wie deze eer toekomt.


Chris Slagmoolen, 50-jaar, bas der bassen in koorverband. Foto aangeleverd

Chris Slagmoolen kreeg een fraaie oorkonde van de Bond van Zangkoren in Noord-Holland uitgereikt omdat hij maar liefst 50 jaar in koorverband zingt. Zijn diepe bas was te horen bij o.a. het Andijker Mannenkoor, een shantykoor, Musicalvereniging Abbekerk en nu nog bij het kwartet Il Giardino i Cantabile, ‘kozakkenkoor’ Bjerjozka en ook al weer zeven jaar bij Andijks Gemengd Koor. Voorzitter Simon Kuin verraste Chris met een kruikje vloeibaar zangzaad dat in goede aarde viel!

Na bijna 20 jaar bij de sopranen te hebben gezongen nam Josefien Kalliski-Boos afscheid van het koor. Niet alleen als zangeres maar ook als secretaresse, de onmisbare ‘rechterhand’ van de voorzitter. Een functie die ze maar liefst 18 jaar op voortreffelijke wijze heeft vervuld. De waardering voor Josefien bleek uit een prachtige bos bloemen, een cadeaubon en een spontane pakkerd van voorzitter Simon Kuin.

75 jaar bestaan
Andijks Gemengd Koor is op 12 februari 1948 opgericht tijdens een gecombineerde vergadering van de leden van de Andijker zangverenigingen O.K.K. (Oefening Kweekt Kennis) en Tavenu (Tot Aangenaam Vermaak en Nuttige Uitvoering). Nadat 61 van de 86 aanwezigen hun stem uitbrachten op de naam “Andijks Gemengd Koor” was de nieuwe vereniging met deze naam een feit! 75 jaar later: zaterdag 11 februari 2023 staan twee jubileumuitvoeringen gepland. En A.G.K. kan nog wel wat uitbreiding gebruiken dus mocht u willen ervaren hoe het voelt om in koorverband te zingen dan bent u hartelijk welkom. Iedere maandagavond om 8 uur in Cultura.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen