Graag breng ik het volgende boek onder uw aandacht: de novelle ‘Schipperskind in oorlogstijd’.
In een tijd waarin de kranten volstaan van berichten over de oorlog in Oekraïne en Israël, zijn er nog maar weinig Nederlanders die aan den lijve hebben ervaren hoe het is om in een land in oorlog te leven. Soms komen er weer nieuwe verhalen naar voren, zoals ook dit verhaal over een moedig gezin dat met gevaar voor eigen leven met hun boot tochten maakten voor de voedselvoorziening.
Schipperskind in oorlogstijd
De negenjarige Gerard Remmerswaal, telg uit een schippersfamilie, woont in Leidschendam. Hij is de oudste in het gelovige gezin en heeft een goede band met zijn opa en oma. Tijdens de Tweede Wereldoorlog probeert hij net als andere kinderen het normale leven voort te zetten, ondanks dat hij niet meer elke dag naar school kan, soms bang is en nare dingen ziet. Hij houdt zijn grote vriend met het syndroom van Down een beetje in de gaten, omdat die nogal eens stomme dingen zegt tegen de moffen. Gerard heeft een groot verantwoordingsgevoel en dankzij zijn oplettendheid worden mensen gewaarschuwd voor een razzia. Dat zorgen voor anderen heeft hij van zijn ouders, waarmee hij voedseltochten naar de Wieringermeer en Friesland maakt, om de hongerige bevolking van Den Haag te voeden.
Het boek is gebaseerd op waargebeurde verhalen, verteld door Gerard en Nico Remmerswaal.
Over de schrijfster R.R. Marion
R.R. Marion is de schrijversnaam van Marion Reeuwijk-Remmerswaal, geboren op 25 juli 1962 in Zoetermeer. Marion is getrouwd met Jos en heeft twee kinderen, Kevin en Enya. Sinds 2019 woont het gezin in Andijk.
Tijdens een verblijf van drie jaar in de Verenigde Staten, volgde ze een cursus kinderboeken schrijven waarna ze weer korte verhalen ging schrijven. Pas in 2018, toen ze een half jaar in een Bed & Breakfast in Andijk verbleef, startte ze met het schrijven van een Fantasyserie ‘Steen des Tijds’, naar aanleiding van een mooie steen die ze in 1989 in Noord- Ierland aantrof bij de Giant Causeway. Inmiddels is van de vier boeken het manuscript geschreven, maar voor het uitgegeven kan worden moet er nog veel geredigeerd en herschreven worden. Bij ‘Schrijven in Hoorn’ krijgt ze maandelijks manuscript begeleiding om het eerste deel ‘Kilmacduagh, zoon van de magiër’ te perfectioneren.
Schipperskind in oorlogstijd is haar eerste eigen boek. ‘Ik vond het heel belangrijk om het verhaal van mijn vader te schrijven en te vertellen. Dit hielp enorm bij het rouwproces. Ik ben blij dat ik dit ter nagedachtenis aan mijn vader kan doen. Gelukkig kreeg ik veel hulp gekregen van zijn jongere broer Niek, wiens verhaal dit ook is.