Andrea voorafgaand aan de receptie. Foto’s aangeleverd

Met een knipoog naar de bekende tv-reclame vatte ik in de speech bij mijn afscheidsreceptie het wethouderschap samen.
Ruim vier jaar mocht ik wethouder zijn van de afdeling Ruimte in de gemeente Medemblik. Helaas maakt de VVD geen deel uit van de nieuwe coalitie en dan moet de wethouder het veld ruimen. Op dinsdag 12 juli namen inwoners, vrienden, collega’s en familie afscheid bij café Sels in Andijk. Fractievoorzitter Jack Stam zei het gevat: ‘Eigenlijk staan we hier een paar jaar te vroeg, maar helaas gaat dat soms zo in de politiek.’

Toch voerde in de zonnige achtertuin van café Sels niet teleurstelling maar trots de boventoon. Burgemeester Streng memoreerde het benodigde doorzettingsvermogen en de inzet. In vier jaar tijd kwamen ruim 15 woningbouwprojecten van de grond, waarvan sommigen al afgerond zijn. In totaal zijn ruim 600 huizen gebouwd en staan er nog eens 200 in de steigers. ‘Bouwen, bouwen, bouwen’ was immers mijn missie. Het hadden er nog meer kunnen zijn, ware het niet dat de afdeling ruimte bij de gemeente al jaren onderbezet is en de financiële problemen (op vooral het sociaal domein) geen perspectief boden voor uitbreiding.


Burgemeester Streng memoreerde doorzettingsvermogen en inzet.

Bouwprojecten kosten veel tijd door de regels van het Rijk en de provincie, maar ook door bezwaarschriften en uitspraken van rechters over bijvoorbeeld stikstof en de verkoop van grond. Zo houdt het Didam-arrest ontwikkeling op het Asonia-terrein nu op. Deze uitspraak van de Hoge Raad heeft niets met Andijk te maken maar we worden er wel mee geconfronteerd en het levert veel extra werk op en langdurige procedures. Heel frustrerend want dat project had ik graag van de grond gekregen.

Toch kijk ik terug op mooie bouwprojecten in Midwoud, Nibbixwoud, Zwaagdijk-Oost en recent het DEK-terrein in Medemblik en vele andere grote en kleine projecten in (bijna) al onze dorpen. Verder heb ik me ingezet voor het snoeien in regels en verruimen van bouwmogelijkheden. Zo is het voor inwoners makkelijker gemaakt om een huis te mogen opsplitsen of bijgebouwen om te vormen tot woning. Daar doe ik het voor, samen met inwoners en ondernemers kijken wat er mogelijk is!

Ook het groen ligt me na aan het hart, zo kwam er een geboortebos, het bos bij de Vlietlanden in samenwerking met Staatsbosbeheer en heb ik bij mijn afscheid geld ingezameld voor het verder herstel van Dierenweide de Put. Dat leverde behalve een leuk bedrag ook nog een geit genaamd Elsa op, met een jaar gratis voer. Bij deze wil ik nogmaals iedereen bedanken voor de plezierige samenwerking, de originele cadeaus, de lieve kaarten en persoonlijke berichtjes!

Ik ben als raadslid begonnen in Andijk en ik vond het passend mijn wethouderschap af te ronden in een café dat voor het dorp behouden is door de inzet van een groep ondernemers. Ondernemers zijn niet het probleem, ze zijn de oplossing. Zo geldt dat ook voor onze boeren. Samen kijken wat er wél kan, daar zal ik me straks als ik verder ga als raadslid in de raad van Medemblik ook weer voor inzetten. Ik zet geen punt, ik zet een komma!

Andrea van Langen,
raadslid VVD.