dinsdag 21 mei 2024
spot_img

Bas de Wit gezicht van West-Friesland

Op 20 maart 2019 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten, waar Bas namens de VVD kandidaat is. Meer huizen bouwen, is hét speerpunt van Bas de Wit (25) uit Andijk. ”Ik hoor van leeftijdsgenoten dat zij tot wel 6 jaar of langer op een wachtlijst staan voor een huurwoning. Koopwoningen zijn onbetaalbaar geworden. Ouderen vinden geen passende woning meer.”

“Deze regio moet voor zichzelf opkomen, anders laten we Amsterdammers bepalen wat er in West-Friesland wél en niet mag. Dat maakt de Statenverkiezingen zeer belangrijk juist voor deze regio. Daar maak ik me sterk voor namens de VVD.”

Aan ambitie geen gebrek
De ambitie zat er al vroeg in bij Bas. Op de middelbare school zeiden zijn klasgenoten al dat hij later zijn eigen politieke partij zou oprichten en mee zou doen aan de landelijke verkiezingen. Zelf wist hij al snel dat de VVD zijn partij zou worden. Inmiddels is hij al 7 jaar lid en staat hij op plek 7 voor de voor de komende Statenverkiezingen.

Opgegroeid in de bollen
Hij groeide op in het bollenbedrijf van zijn ouders in Andijk. “Jaren achtereen heb ik op de rooimachine gestaan in het oogstseizoen. Later mocht ik op de trekker rijden. Waar veel klasgenoten tijd met elkaar doorbrachten na school, ging ik vaak nog even aan het werk.” Wat het hem heeft gebracht? “Het heeft me geleerd dat dingen niet vanzelf gaan, maar dat je met een rotsvast vertrouwen in je toekomst jezelf moet blijven ontwikkelen.”

Open, eerlijk en duidelijk
Bas wist al vrij snel dat hij het bedrijf van zijn vader niet wilde overnemen. Trots is hij dat zijn jongere broer Peter dat wel wil doen. Zelf had hij een duidelijke politieke ambitie. De politiek is voor hem een manier om bij te dragen aan onze samenleving. Vanaf zijn 12de tot en met zijn 24ste jaar is hij als vrijwilliger betrokken geweest bij de voetbal in Andijk. Eerst alleen als scheidsrechter, vervolgens als jeugdtrainer en later ook in het bestuur. “Een voetbalvereniging kan met recht een lokale gemeenschap verenigen. Het is mooi om daar onderdeel van te zijn, ook wanneer je soms moeilijke keuzes moet maken. Dat maakt soms veel los in het dorp. Ik heb er altijd naar gestreefd om daar open, eerlijk en duidelijk in te zijn.”

Statenverkiezingen belangrijk voor de regio
“Open, duidelijk en eerlijk is een benadering die aanslaat aan in deze regio,” merkt Bas op. “Westfriezen zijn nuchtere, harde werkers met een gezonde dosis zelfspot. Op mijn werk merk ik hoe mooi die eigenschappen zijn.” Die eigenschappen hebben soms ook een keerzijde. Bas: “We zijn gewend onszelf te redden door hard te werken, maar we vergeten wel eens dat de Randstad links stemt en voor je het weet het provinciehuis bestuurt. Dan wordt deze regio tot rustgebied verklaard. Dat moeten we voorkomen.”

Gebruik uw stem tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 20 maart 2019.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen