vrijdag 24 mei 2024
spot_img

Bas Rek: samen met Dorcas lukt het wel

Bas Rek is de eigenaar van autoschadebedrijf Schepenwijk in Enkhuizen. Hij heeft daar sinds 2001 zijn eigen bedrijf.” Lange tijd werkte ik voor een baas, maar de omstandigheden brachten dit op mijn pad en daar ben ik nog steeds erg blij mee,” vertelt Bas. “Niet iedereen heeft het zo goed als wij en daarom mag er wat mij betreft ook best eens een beetje extra aandacht zijn voor een organisatie die hulp biedt aan hen die het beduidend minder hebben, zoals Dorcas.”

Andijk als vaste stek
Bas Rek woont met veel plezier in Andijk. De spullen die hij wel eens overhield als particulier bracht hij naar Dorcas Andijk. “Dat gaf een goed gevoel. Ik had het gevoel dat Dorcas er iets belangrijks mee deed. Op een manier die goed bij mij paste,” zo zegt Bas. “Op een gegeven moment raakte ik in gesprek met de mensen van Dorcas. Dat ik wel iets meer wilde doen. Als ondernemer heb ik het erg druk en tijd investeren leek niet de manier voor mij. Toen kwamen we op de mogelijkheid om donateur te worden. Daar had ik tot op dat moment nog niet bij stilgestaan.”

Geld is noodzakelijk
Gerke Terpstra van Dorcas Andijk vertelt hoe belangrijk donateurs zijn voor de organisatie: ”We zijn afhankelijk van giften van bedrijven en particulieren. Elke gift is welkom, maar vooral de structurele geldstroom, maakt dat we plannen kunnen maken voor de toekomst en kunnen groeien.” Bas vult aan: “Mensen denken dan vaak meteen aan heel grote bedragen. Maar het is vooral de zekerheid dat mensen het blijven doen. Dat kan ook al met een klein bedrag per maand!”

Leren ondernemen
Dorcas helpt mensen in bijvoorbeeld Oost-Europa en Afrika. Dorcas helpt veel jongeren en vrouwen om een vak te leren en te gaan ondernemen. Kleine bedrijven worden weer aan elkaar verbonden in bijvoorbeeld coöperaties. Lokale overheden worden aangemoedigd dit met goede regelgeving te stimuleren.

Dorcas geeft hulp
“Dorcas ondersteunt dus en geeft hulp. Dat is iets anders dan het geven van geld of spullen,” zo legt Gerke uit. “Je wilt mensen niet leren hun hand op te houden. We geven ze nu (bij wijze van spreken) liever een hengel en leren ze vissen.”

Vrijwilligers onmisbaar
Dorcas heeft momenteel meer dan 10.000 vrijwilligers door heel Nederland. Er zijn maar liefst 31 Dorcaswinkels en dat groeit op korte termijn zelfs naar 50 winkels, zo is de bedoeling. De vrijwilligers zijn actief op allerlei fronten. Zij helpen als winkelhulp, sorteren de goederen, maar ook het bestuur bestaat uit vrijwilligers.

Bas en Gerke: samen sterk
We hopen dat meer particulieren en ondernemers zich bewust worden van de rijkdom die wij hebben en de kansen die er zijn om anderen een beetje te helpen. “De knop van bewustwording moet op aan staan.” Wie meer wil weten kan contact opnemen met Gerke van Dorcas via g.terpstra@dorcas.nl of met Bas van Autoschade Schepenwijk, De Dolfijn 17, 1601 ME  Enkhuizen, Tel.: 0228 – 31 67 63 of e-mail info@autoschadeschepenwijk.nl

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen