woensdag 24 april 2024
spot_img

Begroting napraat door BAMM

Dorpshuis Abbekerk:
Een gemiste kans voor de inwoners van Abbekerk en Lambertschaag. Wat hadden ze kunnen krijgen; een nieuwe MFA voor alle doelgroepen, duurzaam en naar alle wensen ingevuld.
Kosten: € 7.600.000,- . Op de plek van de school zou dan ook nog een mooie bouwlocatie vrij komen.
Wat ze nu krijgen; een opgelapt dorpshuis wat niet naar alle wensen ingevuld kan worden omdat men rekening moet houden met het bestaande gebouw, een oude openbare school die er over 10 jaar nog staat, opgelapt welteverstaan. En dus ook geen bouwlocatie. Dit laatste plan gaat de gemeenschap € 6.300.000,- kosten maar, ik durf bijna te voorspellen: met meerwerk een overschrijding van meer dan 30% van de bouwsom.
Het is namelijk vaak zo dat bij vernieuwbouw cq. verbouw altijd onvoorziene posten tevoorschijn komen en ondanks dat die post wordt opgenomen in de begroting -die vaak te laag is- .
Echter, Gemeente Belangen denkt dat vernieuwbouw een goedkopere optie is .
Het zou mij ook niet verbazen als de verantwoordelijke wethouder een bureau van buiten de provincie inhuurt die op zijn beurt ook een architect en aannemer van buiten de provincie inhuurt, die voor veel geld de klus gaan klaren.
Als dit voorgaande waarheid wordt dan was het amendement van D66, VVD, CU, BAMM ,PW2010 en Hart voor Medemblik voor een nieuw MFA zoals ik eerder schetste, goedkoper en voor alle partijen beter geweest. De tijd zal het leren.

Cultuur en Topsport:
Team Medemblik die de financiën voor de topsportvereningen en – evenementen regelt heeft eind dit jaar – dankzij Corona- een reserve van €117.000,00 in kas. Voldoende om in 2021 te kunnen organiseren.
De VVD, D66, CU, PW2010, PWF met steun van de BAMM hadden een amendement ingediend om de bijdrage voor Team Medemblik voor 2021 niet toe te kennen maar om het bedrag van
€ 100.000,- in tweeën te splitsen en toe te kennen aan Cultuur, verdeeld over 2021 en 2022.
Daar hadden wij in eerste instantie voldoende steun voor van de andere partijen.
Vlak voor de raadsvergadering kwam er echter een mail binnen bij de VVD.
Gemeente Belangen, PvdA en CDA wilden alsnog een tekstwijziging in het amendement; dat topsport toch 40% uitgekeerd zou krijgen in 2021 en dat er daardoor dus 60% zou overblijven voor Cultuur voor 2021 en 2022……en anders konden we hun steun voor het amendement wel vergeten. Over chantage gesproken.
Hier blijkt ook weer dat Cultuur het ondergeschoven kind blijft bij GB, PvdA en CDA.

Het zwembad:
VVD, PW2010, CU, en de BAMM hadden een amendement ingediend voor een nieuw zwembad, op de locatie bij het huidige zwembad. Dit met het idee van een ondernemer om de bouw van het zwembad samen te laten lopen met een woonwijk op de gronden achter het zwembad. Tevens om dit project duurzaam en circulair te laten bouwen en te verwarmen met aardwarmte van ECW-geo, die ook de kassen in Het Grootslag verwarmt.
Maar ook dit mooie financieel ingevulde plan met aardwarmte werd door de andere partijen afgeschoten. Ondanks dat het in de begroting paste.

André Meester
Fractievoorzitter BAMM

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen