donderdag 28 maart 2024
spot_img

Bescherm uw huisdier tegen vuurwerk en wintergevaren

De bladeren vallen van de bomen, de wind waait soms stormachtig om onze oren, de dagen worden korter en de nachten langer. Een gezellige tijd om door te brengen met familie en (dieren)vrienden. En om even lekker een frisse neus te halen en te gaan wandelen met de hond. Maar de winterperiode vraagt ook om oplettendheid. Dierenartsen van Sterkliniek Dierenartsen West-Friesland waarschuwen bezitters van huisdieren voor mogelijke gevaren die zich rondom de feestdagen en donkere maanden kunnen voordoen. “Graag geven we enkele tips en adviezen, zodat mensen de winter en jaarwisseling veilig doorkomen met hun huisdier”, aldus dierenarts en praktijkmanager Renate Oudhuis.

Nu het vroeg donker wordt, is het extra belangrijk om op de veiligheid van uw huisdier te letten. Zorg dat niet alleen uw huisdier goed zichtbaar is, maar ook uzelf, zodat u niet over het hoofd wordt gezien door medeweggebruikers. Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid van uw huisdier als deze gewond raakt. Kies daarom voor goede verlichtingsmogelijkheden voor uw huisdier, zoals een reflecterende halsband, een reflecterend vest of bijvoorbeeld een veiligheidslampje om aan de hondenriem te bevestigen. En probeer slecht verlichte voet- en fietspaden te vermijden.

Let goed op gevaren in de natuur
Ook in de natuur is het in deze tijd van het jaar belangrijk om goed op te letten. Niet alle hondenbezitters weten namelijk dat het opeten of kauwen van eikels gevaarlijk is voor honden. In eikels en eikenbladeren zitten grote hoeveelheden tannine (looizuur). Als een hond veel tannine eet krijgt hij buikpijn, diarree en zal hij gaan overgeven. Het kan zelfs tot zeer ernstige nierproblemen en de dood leiden. Ook het opeten van kastanjes is gevaarlijk. Dat kan namelijk verstopping veroorzaken met zeer ernstige gevolgen. Andere gevaren in het bos zijn giftige paddestoelen, klimop en rode bessen van de taxusplant die heftige maag-, darm-, en zenuwklachten kunnen geven.

Geen chocolade of druiven laten eten
Met de feestdagen liggen er nog meer ‘consumptiegevaren’ op de loer. Het eten van chocolade, macadamia noten, avocado, druiven en rozijnen is zeer schadelijk voor huisdieren. Honden kunnen zelfs aan een chocoladevergiftiging dood gaan. Let ook op vet voedsel; honden kunnen dan last van hun maag en darmen krijgen.

Pas op met feestversiering en giftige planten
Katten zijn erg gecharmeerd van feestversiering en kunnen dat opeten, waardoor ernstige verstoppingsproblemen kunnen ontstaan. Ook seizoensplanten, zoals kerstroos/heksenkruid, de kerstster, bollen van onder meer de amaryllis en lelies kunnen – als katten ze opeten – zeer ernstige klachten geven. Mocht uw huisdier iets hebben gegeten en u vertrouwt het niet, neem dan altijd contact op met uw dierenarts of spoedarts. Zij zullen, zo nodig, uw hond of kat laten overgeven.

Geen paracetamol aan huisdieren geven
Geef uw huisdieren ook nooit medicijnen die voor mensen zijn bedoeld, zoals paracetamol. Dat is namelijk zeer gevaarlijk en soms zelfs dodelijk. Er zijn voldoende pijnstillers die speciaal voor huisdieren, bijvoorbeeld specifiek voor honden, zijn gemaakt. Deze kunt u bij uw dierenarts krijgen als dat nodig is. Overleg bij medicatie en pijnbestrijding van uw huisdier altijd eerst met uw dierenarts.

Beperk stresservaring door vuurwerk en knalgeluiden; kalmeer uw huisdier
De vuurwerkknallen zijn hier en daar al te horen. Maar zeker de periode rond de jaarwisseling is voor veel huisdieren een stressvolle tijd. Om uw huisdier oudejaarsavond zo stressvrij mogelijk in te laten gaan, kunt u verschillende maatregelen nemen. Maak uw huisdier minder bang voor geluiden dankzij een vuurwerktraining. Begin hier op tijd mee. Start minimaal een maand voor oud en nieuw met het trainen van uw huisdier om aan de geluiden te wennen door geluidsfragmenten stapsgewijs steeds harder af te spelen. Bouw dit rustig op. Sluit de gordijnen tegen lichtflitsen, zodat uw dier hier niet van schrikt. Aanvullend daarop zijn er ook verschillende soorten medicatie, waardoor uw huisdier minder angstig wordt. Overleg het gebruik hiervan eerst met een dierenarts.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen