maandag 4 maart 2024
spot_img

Bewoners Sorghvliet kijken naar de toekomst

In april gaan we met 20 enthousiaste Andijkse vrijwilligers praten met de bewoners van de aan- en inleunwoningen van Sorghvliet. Geen wetenschappelijk onderzoek, geen strak omlijnde enquête, gewoon een gesprek, anoniem en gezellig!

De afgelopen jaren waren voor de bewoners moeilijk en onduidelijk. Verhuizen naar het nieuwe Sorghvliet, de Coronaperiode, wegvallen van veel voorzieningen, de opvang van bewoners van het Gezinspaviljoen en nu tijdelijk Oekraïense buren. De vrijwillige interviewers gaan twee aan twee langs bij alle bewoners. Zij informeren en luisteren naar hoe bewoners de laatste jaren beleefd hebben en belangrijker nog, hoe zij zelf hun toekomst in de ouderenzone zien. Denk bijvoorbeeld aan welzijn, zorg, communicatie en ontmoeting.

‘Wij’ zijn een initiatiefgroep Sorghvliet en onze namen: Sylvette Ernsting, Harry Scheerman, Dick Visser en Astrid Streumer. Wij gaan na deze eerste stap ook praten met bewoners en cliëntenraad van het nieuwe Sorghvliet, de overige bewoners van de seniorenwoningen aan de Sorghvlietlaan, de bewoners in het oude gemeentehuis en de organisaties die direct betrokken zijn bij Sorghvliet. We hopen rond 1 mei de interviews af te ronden, half mei de wensen en ideeën in beeld te brengen om op 1 juni de bewoners verslag te doen. Samengevoegd met de resultaten van de overige gesprekken kunnen we 1 juli een eindresultaat met aanbevelingen presenteren. Met het eindresultaat lukt het om vanuit de echte wensen en ideeën van de bewoners mee te denken in ontwikkelingen en samenwerking of nieuwe ideeën in de praktijk te brengen.
Wensen zoals weer samen koffiedrinken of een middag zingen gaan we stiekem al eerder invullen. Als de recreatiezaal van Sorghvliet daarvoor geschikt is kunnen we daar nu al gebruik van maken.

Ter informatie, even terug naar 2016, toen maakte woningstichting Het Grootslag, samen met veel Andijkers, organisaties en verenigingen de gebiedsvisie ‘Lief plekje grond’. Dat plan staat nog steeds! In de eerste fase werd het nieuwe Sorghvliet gebouwd. In september 2020 opende Omring de zorglocatie voor bewoners die verpleeghuis- of intensieve zorg nodig hebben. Er wordt nu gewerkt aan een gezondheidscentrum en de bouw van 24 nieuwe appartementen. Door alle onverwachte ontwikkelingen en een personeelstekort bij de gemeente loopt dat keer op keer vertraging op, maar deze projecten blijven nog steeds stevig en serieus in beeld.

Wij zijn blij met de reacties op de start van dit initiatief, de vrijwilligers die zo enthousiast en snel bereid waren mee te doen en hopen op een reeks leuke voorzieningen en activiteiten en een nieuwe serieuze plek voor de bewoners in verdere ontwikkelingen.

- Advertisment -spot_img

Meest gelezen laatste 7 dagen