maandag 24 juni 2024
spot_img

Bezoek aan De Drommedaris

Op dinsdag 19 juni gingen we met negen vrouwen van de Vrouwen van Nu, afdeling Andijk-West, op fietsexcursie naar De Drommedaris in Enkhuizen. Daar werden we al opgewacht door de gids die ons meteen meenam naar buiten om te wijzen naar de jaartallen met de stedemaagd en de drie haringen naar links.
Het gebouw, ook wel Ketenpoort genoemd verwijst naar de zoutketens waar het zeewater werd verdampt om het zout te verkrijgen om haring mee te conserveren, stamt uit 1540 en werd in 1649, na de 80-jarige oorlog, opgehoogd tot zijn huidige hoogte. Het maakte deel uit van de stadsmuur van Enkhuizen en was ook een verdedigingstoren met geschutskelder en ruimte op de begane grond. Beide ruimtes bevatten kanonsgaten langs de wanden in de nissen waar kanonnen stonden die de boten in de haven konden treffen. Later heette de poort ook Wilgenburg voor het bolwerk waar de toren bij hoorde. De naam komt waarschijnlijk voort uit de bevolking van Enkhuizen die vond dat het gebouw iets weg had van een dromedaris met één m, waar de tweede vandaan komt blijft een mysterie. Sinds 1959 is de Drom in gebruik als cultureel centrum en café. Ook was het enige tijd een vaste plek van de Leidse studentenverenging.

De rondleiding ging verder binnen via de kelder en de oude houten wenteltrap naar de verdiepingen om alle bijzonderheden te horen en te zien. We zagen de kanonsgaten en de gevangeniscellen, dat was daar echt geen pretje. Leuk verhaal is dat Prinses Beatrix in haar studietijd heeft geslapen in de Dodencel. In de kelder zagen we de gevangeniscellen die vaak onder water stonden, op de begane grond de foyer met een uniek meloengewelf waar vroeger de kanonnen stonden opgesteld. Op de eerste verdieping een zaal met groot podium en piano, op de tweede verdieping het theater en de bioscoop, op de derde verdieping de artiestenfoyer en het kantoor. Tenslotte naar de zolderruimte onder het puntdak. Hier bevindt zich het carillon en de toegang tot het platte dak. Het carillon is uit 1674 en wordt iedere donderdag tussen 12.00 en 13.00 uur bespeeld. Op het dakterras hadden we een prachtig uitzicht over Enkhuizen en het IJsselmeer. In 2015 werd een grootscheepse restauratie afgerond. Het hele gebouw werd verbouwd en multifunctioneel gemaakt.

Na onze gids hartelijk te hebben bedankt werd het tijd voor de koffie met appeltaart, zodat we er weer tegen konden om terug naar Andijk te fietsen.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen