donderdag 13 juni 2024
spot_img

Bijeenkomst Bloemdaalse ‘Bolletje rijders’ in Andijk

Op zaterdag 18 mei stonden vele mannen (en enkele dames) van Transportbedrijf Bloemendaal BV met elkaar bij het Dorpshuis Centrum Andijk aan de Sportlaan. De bijeenkomst van deze (oud)collega’s was georganiseerd als een soort van reünie. Onder het genot van een drankje en een hapje werd bijgepraat en terug gekeken, maar ook op een zonnige toekomst geklonken.

De kenmerkende vrachtwagen van het bedrijf, met de naam van Bloemendaal BV Transport was een uitgelezen plek om met elkaar op de foto vast gelegd te worden. Dit was voor velen niet tegen dovemans oren gezegd. Er werd gewillig gehoor gegeven aan het verzoek van de fotograaf Koos Dol.

‘Bolletjes rijden’
Een paar inmiddels gepensioneerde krachten zit bij elkaar en haalt verhalen op aan ‘de goede oude tijd’. “Wij zijn echte bolletjes rijders,” wordt gegrapt. Met die bolletjes worden de zeer kostbare en bijzondere bloembollen bedoeld. Bloemendaal Transport –sinds 1925- was een gerenommeerd bloembollentransporteur. Het bedrijf werkte voornamelijk vanuit West-Friesland en de Noord Oost Polder naar de bekende bloembollenstreken, daarnaast richtte Bloemendaal zich ook op transporten naar het buitenland. Transporten gingen naar Duitsland, Polen en Oostenrijk.

Mix binnen- en buitenland
Tijdens de rustigere periodes werd er gezorgd voor voldoende werk voor alle chauffeurs. Hierbij ging het dan veelal om agri-business gerelateerde producten, die geleverd worden bij tuincentra, bouwmarkten en supermarkten. Verhalen van weleer weerklinken als ze terug gaan in de tijd. “In de kost in Marknesse, 5-6 weken achtereen. Er was toen nog geen dijk om de oversteek naar de Noord Oost Polder te maken, omrijden kostte te veel tijd en was veel te duur. Daarbij wilden de bedrijven niet laden om 7 uur ’s morgens, omdat het dan juist heel druk was met bollenpellers die aan het werk gezet moesten worden. Dan was dit de beste oplossing.”

Overname
Met terugwerkende kracht is vanaf 1 januari 2013 Bloemendaal in Andijk door Bakker & Schilder uit ‘t Zand overgenomen. Twee gezonde bedrijven met een duidelijk toekomstperspectief samen op weg naar meer. “Het personeel van Bloemendaal is mee over gegaan. Dus naast oud collega’s die al van hun pensioen genieten, staan er hier ook mannen die nog steeds werkzaam zijn in het nieuwe bedrijf’.

Historie
Bloemendaal en Kort, zo was de naam van het bedrijf dat werd opgestart in 1925. Een omgebouwd busje dat als een soort van bode-dienst bloembollen rond reed. Het bedrijf heeft de nodige veranderingen doorgemaakt. Zo stopte Kort ermee en W. Bloemendaal werd een NV. Nog weer later werd het Bloemendaal BV. Op een gegeven moment waren er 37 man in dienst en was er een wagenpark van maar liefst 27 auto’s. Het bedrijf Bloemendaal wordt gekenmerkt door een lange historie die enkele generaties teruggaat. In al die jaren is een enorme expertise en marktkennis opgebouwd met betrekking tot vervoer, met name van agrarische producten.

Transport en logistiek
Met het samengaan van de twee bedrijven worden expertise, marktkennis en netwerken fors uitgebreid. De sector Transport en Logistiek vraagt om innovatie, een goed netwerk en slim plannen. “Het is vooral een prachtig beroep. Af en toe een paar dagen van huis, het is wel eens wennen, maar het brengt vooral veel moois. Dat is ook wel te zien aan het personeel. Velen kwamen hier als jonkie van 18 binnen en zijn niet meer weg te krijgen!”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen