zaterdag 15 juni 2024
spot_img

Biljart vereniging de Carambole bestaat 60 jaar

Eind augustus 1959 is de oprichtingsvergadering gehouden van bv De Carambole. Dat betekent dat deze club dit jaar haar zestigjarig bestaan gaat vieren.
“Zaterdag 23 maart zal dit jubileum worden gevierd. Het wordt iets speciaals, dat we in besloten kring gaan vieren met de leden van de club en ‘aanhang’. We willen er nog niet te veel van verklappen,” aldus de speciaal opgerichte feestcommissie, waarin hebben plaatsgenomen: voorzitter Cees Benschop, Kees Botman en Ton Swart. Het zal een avond worden vol sterke verhalen.

Vroeger
Jos Botman is vanaf de oprichting lid en vanaf 1995 ere-voorzitter van de club. Hij vertelt: “Vroeger gingen op zondagmiddag de jongelui van een dorp naar het café of dorpshuis. Daar werd een potje biljart gespeeld of een kaartje gelegd. Verschillende cafés schaften een biljart aan. Wij hadden toen al veel plezier in het spelletje. Café de Zwaan in Wervershoof was jarenlang de plek waar we verzamelden. Naarmate de interesse groeide is de club opgericht. Dat was in 1959.”

Hechte club
De Carambole heeft nu zijn speelavonden alweer vanaf 1975 in Sarto. De biljartvereniging telt ongeveer 22 leden. Het is een hechte groep. Er is een goed bestuur van vijf man sterk, maar zij zijn gewoon onderdeel van de vereniging. Er is een goede samenwerking met alle leden en iedereen draagt zijn steentje bij. “Wij zijn trots op alle vrijwilligers. Toch willen we er een paar in het bijzonder noemen: Gerard Stavenuiter. Hij is al 36 jaar wedstrijdleider en al jaren secretaris. Daarnaast regelt hij alles rondom de voorwedstrijden en finales. En- essentieel bij biljartsport- hij maakt de biljarts schoon.” Ook zijn er mooie woorden voor inmiddels oud-voorzitter Harry Scheerman die recent -na 40 jaar bestuurder, waarvan 23 jaar voorzitter- afscheid heeft genomen als bestuurslid.

Beide benen op de grond
“Soms maak je een foute bal (’n kraai) en hoor je het commentaar van de toeschouwers aan de kant. Iedereen heeft het gezien en vindt er wel wat van. Speel je even later een prachtige bal en kijk je trots in het rond, heeft ‘zogenaamd’ niemand het gezien. Want we houden je hier wel met beide benen op de grond!” Het is een serieuze club, waarbij iedereen bereid is een ander te helpen om beter te worden. De Carambole is een hechte en gezellige vereniging. Het is dan ook niet voor niets dat meer dan de helft van de leden al meer dan 30 jaar lid is van de vereniging. “In de afgelopen 60 jaar hebben we lief en leed met elkaar gedeeld. We verwachten dan ook nog lang te mogen blijven bestaan en hopen op nieuwe leden”.

Ruimte voor (jeugd)leden
Ook jeugd en dertigers zijn welkom. Hoewel biljart een beetje een grijs imago lijkt te hebben, is het juist voor jongelui een hele uitdagende sport en leuke sociale bezigheid. Kun je het (nog) niet? Wij leren het je graag! Kijk voor meer info en contactgegevens op: www.bvdecarambole.nl

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen