Biodiversiteit is een aansprekend onderwerp in deze tijd, maar wat is biodiversiteit nu eigenlijk? En wat kan een organisatie als het Recreatieschap Westfriesland hiermee? Er zijn heel veel antwoorden mogelijk, zo bleek tijdens RecreActief Westfriesland van het Recreatieschap Westfriesland. Twee inspirerende sprekers, TV-boswachter Arjan Postma en schaapherder Marijke Dirkson, hadden wel wat tips in Cultureel Centrum Pancratius in Oosterblokker én op locatie in het Egboetswater, het prachtige gebied van het Recreatieschap in Oostwoud.
Nederland is eigenlijk te netjes, niet eens meer aangeharkt maar feitelijk stof gezogen. En dat is nu net iets wat we moeten loslaten. TV-boswachter Arjan Postma gaf met veel humor inzicht in wat we zouden kunnen doen. We moeten vooral niet bang zijn om de natuur haar gang te laten gaan. Hij vindt de rol van het Recreatieschap hierin belangrijk omdat het schap probeert in te zetten op ‘natuur inclusief’. De Vooroevers bij Medemblik zijn hier een mooi voorbeeld van omdat er door de inrichting met het groen en het water altijd iets bijzonders is te zien. Dat de natuur ook minder fraaie kanten heeft werd met veel humor uitgelicht in zijn bloedstollende verhaal over de koolmees die helemaal niet zo’n schattig vogeltje blijkt te zijn. (“Wat een hufter!”).
Circulaire economie
Aansluitend vertelde schaapherder Marijke Dirkson over haar kudde. Deze wordt onder meer door natuurorganisaties, gemeenten en recreatieschappen ingezet voor begrazing. Vorig jaar ging de kudde van Marijke al aan de slag in het Egboetswater bij Oostwoud en ook dit jaar zal dat gebeuren. Tijdens de begrazing nemen de schapen niet alleen in hun vacht bloemzaden mee en omdat de kudde ook in andere regio’s wordt ingezet raken de zaden in een groot gebied verspreid. Tijdens de wandeling door het Egboetswater was een klein deel van de kudde ook live te bewonderen en vertelde Marijke over haar bijdrage aan een circulaire economie: de schapenmest en -wol worden zoveel mogelijk in Nederland gebruikt.
IVN West-Friesland
Tot slot liep de groep terug langs het Egboetje en kreeg men uitleg van de vrijwilligers van IVN over het beheer en de educatieve rol die het IVN rondom het Egboetje vervult. Een mooi voorbeeld van de gezamenlijke aanpak van de bevordering van biodiversiteit, zoals Arjan Postma ook aangaf.