woensdag 24 juli 2024
spot_img

Bot Flowerbulbs doet gooi naar Award Duurzame Ondernemer

Bot Flowerbulbs is gespecialiseerd in het prepareren van bloembollen. Het bedrijf in Andijk brengt gedurende het hele jaar bloembollen op de markt. Bot doet een gooi naar de Award Duurzame Ondernemer.

Het bloembollenbedrijf is opgericht in 1895 toen Pieter Bot een tuindersbedrijf startte met groente en zaadteelt. Sinds die tijd is er veel veranderd. Bot Flowerbulbs begeleidt haar klanten tijdens de teelt naar een optimaal resultaat. “Als de klant goed werk kan leveren, is dat ook goed voor ons bedrijf. Het gaat om ketengericht werken. Je bent als keten zo goed als je zwakste schakel dus moet je veel meer samenwerken en in elkaars kennis en kunde investeren,” stelt Evert Bot jr.

Warmtepomp
Welke duurzame maatregelen heeft Bot genomen? De grootste energiebesparing leverde de aanschaf van de warmtepomp. Die benut een deel van de koeling binnen het bedrijf. Voorheen verstookte het bedrijf ongeveer 200.000 m3 aardgas per jaar. Sinds de warmtepomp is dat nog maar 5.000 tot 10.000 m3 per jaar. Evert Bot jr. “Alleen als de temperatuur onder het vriespunt zakt, redden we het niet meer met de restwarmte en is nog aardgas nodig.” Verder liggen er ruim 2.100 zonnepanelen op het dak die ongeveer éénvierde deel van de energiebehoefte afdekken.

‘Paperless’
De administratie van Bot Flowerbulbs is volledig digitaal. “Het ‘paperless werken bevalt goed,” legt Evert Bot uit. “Zoveel mogelijk documenten versturen we via email. Interne documenten bewaren we zoveel mogelijk digitaal. Behalve de documenten die we vanwege wet- en regelgeving in papieren vorm moeten bewaren.”

Bot Flowerbulbs zorgt ook voor duurzaam welzijn bij de medewerkers. “Lang zittend werken is er voor de kantoormedewerkers niet bij, da’s niet goed voor hun gezondheid. We hebben voor hen sta-zit werkplekken ingericht. Deze bevorderen de beweging.” Verder is het wagenpark deels verduurzaamd want de vertegenwoordigers van Bot Flowerbulbs rijden in hybride of elektrische auto’s.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen