donderdag 13 juni 2024
spot_img

Bridge en dementie

Van bridge krijg je geen dementie en het is ook geen geneesmiddel tegen deze veelvoorkomende aandoening. Wat is dan het verband tussen deze twee ogenschijnlijke tegenstellingen.

Professor Erik Scherder, Nederlands bekendste Neuropsycholoog, heeft twee jaar geleden al betoogd dat bridge je vier jaar langer beschermt tegen dementie met de vermelding dat ‘uitdaging’ daarbij het sleutelwoord is. Daarin heeft bridge natuurlijk niet het alleenrecht. Het geldt ook voor andere denksporten zoals schaken en cryptogrammen. Eigenlijk alle activiteiten die het brein aan het werk zetten met bridge voorop natuurlijk, omdat dit een kort hevig denkspel is.

De Nederlands Bridgebond heeft een aantal jaren geleden in samenwerking met de Nederlandse gemeenten het programma “Denken en Doen” geïntroduceerd. Ook dit jaar krijgt dat een vervolg in samenwerking met Sportservice West-Friesland.

Veel clubs starten weer een beginnerscursus en 3 clubs uit Oostelijk West-Friesland (Enkhuizen, Bovenkarspel en Andijk) hebben besloten hierbij te gaan samenwerken. We zijn tenslotte geen concurrenten van elkaar en werken al op verschillende manieren met elkaar samen. De beginnerscursus zal worden gehouden in Andijk. De afstand van Enkhuizen en Bovenkarspel naar Andijk is natuurlijk niet onoverkomelijk. Nadeel is wel dat het niet zo goed is voor het klimaat omdat de meeste mensen met de auto zullen komen. Daarom hebben we besloten om de CO² uitstoot te compenseren en aan het eind van de cursus een Bridgeboom te planten. We zoeken nog naar een locatie.

De ideale leeftijd om te leren bridgen ligt ongeveer tussen de 30 en 75 jaar met natuurlijk uitschieters naar boven en beneden. 5 jaar geleden meldde zich een man aan in Almere voor een beginnerscursus. Hij was al 96 en zei dat hij graag wilde leren bridgen en vanwege zijn leeftijd dus snel moest zijn om daar nog wat jaren van te kunnen genieten.

We beginnen op woensdag 25 september met een gratis introductie les in Sarto, aanvang 19.30 uur. Vanaf maandag 23 september wordt ook een vervolgcursus gegeven. (Zie advertentie in dit blad). “Bridge is booming”.
Inlichtingen bij Lolke Kooiman. Tel. 06 3038 5740 of l.kooiman@quicknet.nl.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen