vrijdag 21 juni 2024
spot_img

Bridgen houdt “grijze massa” jong

Meer dan honderd deelnemers telt bridgeclub Andijk. Zij komen wekelijks een potje kaarten. Dan spelen zij het spel Bridge. Dat doen ze in Andijk al sinds 1938 in huiskamers zo vertelt de geschiedenis van de club. “Sinds 1977 zijn we officieel ingeschreven bij de NBB. Dit jaar dus een jubileum, 40 jaar Bridge! Goed om de hersenen actief te houden, gezellig om met elkaar te doen en toch ook voor een beetje competitie. Want je moet jezelf wel wat uitdagen natuurlijk,“ vertelt de enthousiaste bridger Lolke Kooiman. Hij is actief bij de vereniging betrokken.

Schaken kon ik niet
Lolke is er één uit een groot gezin van denksporters. Zijn vader en broers waren goede schakers. “Ik kon wel schaken, maar lang niet zo goed als de rest. Met remise moest ik al blij zijn. Dus zocht ik een andere uitdaging. Zo leerde ik bridgen. Een kaartspel wat ook regelmatig bij ons thuis werd gespeeld. De liefde voor het spel is alleen maar gegroeid.” aldus Lolke.

Sarto is dé plek
Elke donderdagavond om 19:30 uur komen de leden van Bridgeclub Andijk in Sarto bij elkaar om hun spel te spelen. Een spel wegleggen duurt ongeveer 7-8 minuten en daarmee is het een kort, hevig denkspel. Op een kaartavond worden dan ook 28 spellen gespeeld. U kunt hier spelen op diverse niveau’ s, in diverse lijnen. Er is plek voor beginners en gevorderden. Bridge is een ervaringsspel, door het te doen word je steeds beter. De gemiddelde leeftijd ligt net boven de 65. De jongste is pas in de dertig en de oudste speler al 87 jaar. Jong geleerd, is oud gedaan gaat hier zeker op!

De Bridgeclub Andijk telt meer dan 100 leden die wekelijks komen bridgen in Sarto.

Competitie
“We spelen een wintercompetitie van half september tot aan Hemelvaartsdag, ook is er een zomercompetitie met vrije inloop. We spelen geautomatiseerd. De spellen worden niet hand geschud, maar door een machine die de spellen dupliceert. Alle deelnemers in één lijn spelen dus dezelfde spellen. Andijk loopt met dit soort dingen vaak voorop. Na afloop is de uitslag dan ook snel bekend en later kan men op de computer kijken hoe andere tafels een extra slag hebben weten te halen. Een stukje analyse voor wie dat wil, ook daar kun je van leren!” vertelt Lolke verder.

Project Doen &denken
Om te zorgen dat mensen in beweging blijven, zowel met hun lijf als met hun hersenen hebben we een tijd het project Denken en Doen gehad in Andijk. Helaas is dat nu afgelopen. Maar ik blijf het een goed project vinden. Haal elkaar eens op voor een avondje samen iets ondernemen. Dat kan wandelen zijn of jeu de boules. Maar ook samen bridgen is dan heel geschikt. Er even uit, mensen ontmoeten, een kopje thee of koffie er bij. Het is altijd erg gezellig en we zorgen ook echt voor elkaar!

Wilt u leren bridgen?
Op de website www.pecona.nl vindt u alle informatie die u zoekt. U kunt contact opnemen met Lolke Kooiman en meedoen aan een beginnerscursus van 12 weken die elk jaar start half september.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen