Archieffoto: KD/De Andijker

In november 2020 zijn wij begonnen met een unieke samenwerking met Yvonne van Orthoptie Purmerend. Een duidelijke meerwaarde voor onze winkel en de expertise van Yvonne op het gebied van de ogen wordt erg gewaardeerd door ons en onze klanten.

Wat is orthoptie?
Een orthoptist houdt zich bezig met problemen op het gebied van de oogstand, oogbewegingen en de samenwerking tussen beide ogen. Ook de visuele ontwikkeling bij kleine kinderen vormt een aandachtsgebied van de orthoptist.

Een orthoptist onderzoekt en behandelt klachten of problemen bij kinderen én volwassenen op het gebied van:
• scheelzien (strabismus)
• lui oog (amblyopie)
• dubbelzien (diplopie)
• oogbewegingsstoornissen
• brilsterkte zoals: verziendheid, bijziendheid en cilindrische refractie- afwijkingen bij kinderen
• specifieke hoofdpijnklachten
• leesklachten (dyslexie)
• convergentie insufficiëntie

We starten met een kennismakingsgesprek, waarin we de klachten bespreken, dit noemen we de anamnese. Hierna wordt gekeken naar de samenwerking van de ogen, de oogstand en de oogbewegingen. Vervolgens wordt de gezichtsscherpte bepaald.
Een veel voorkomende volgende stap is dat de ogen worden gedruppeld. De druppels moeten 30 tot 40 minuten inwerken. Door de druppels worden de pupillen wijd, waardoor we de sterkte van de ogen kunnen bepalen en de binnenkant kunnen beoordelen. Een bijeffect van de druppels is dat het zicht wazig wordt en de ogen lichtgevoelig worden. Het is daarom verstandig om een zonnebril of petje mee te nemen. Aan het eind van het onderzoek wordt de uitkomst besproken en indien nodig gestart met de behandeling.
De vervolgafspraken zijn vaak korter en de behandeling is afhankelijk van de gestelde diagnose.

De factuur van het consult wordt door Informedics rechtstreeks naar u verstuurd. In eerste instantie dient u de factuur zelf te betalen. De factuur kan vervolgens worden ingediend bij uw zorgverzekeraar. Enkele zorgverzekeraars vergoeden orthoptie geheel of gedeeltelijk vanuit een aanvullend pakket. De vergoeding verschilt per zorgverzekeraar en per verzekeringspakket. Hierdoor is het bij voorhand moeilijk aan te geven of orthoptie voor u wordt vergoed. Als orthoptie niet door uw zorgverzekeraar wordt vergoed, kunt u dit opnemen onder specifieke zorgkosten in uw belastingaangifte.