woensdag 24 juli 2024
spot_img

Buren starten Westfriese kledinglijn

Zittend aan de keukentafel met een lekkere borrel voor zich, steken Kirsten Vriend en Chantal Beemsterboer enthousiast van wal. “Het begon eigenlijk allemaal heel spontaan. We zaten op een zomeravond lekker met een aantal buren ‘moôi an’ zoals dat heet. Het was heerlijk weer, dus we namen er nog ‘ientje toe’.”

Kirsten vertelde toen dat ze een aantal jaar terug het idee had om shirts te laten drukken met West-Friese teksten die je vaak om je heen hoort. Ze was er alleen nooit aan toegekomen om het te starten. Teksten zoals: Skoftig, Moôi zitte dom koike, Nôh Hee, Koeterdekoet, Padje inkorte, Barrel, Suks nou maar weer, en meer.

Gek op West-Fries
Kirsten legt uit: “Ik ben altijd gek geweest op de West-Friese taal. Hij is heel bijzonder en uniek in Nederland. En gemengd met humor is het altijd erg leuk. Iedere van origine Westfries kent Westfriesland Plat nog wel (een cabaretgroep die in het Westfries optrad) of de boeken van Jan Pannekeet. Maar het is jammer dat het Westfries eigenlijk alleen nog door een oudere generatie wordt gesproken. Jongeren verstaan het nog wel, maar spreken het steeds minder. Het is goed dat er allerlei initiatieven zijn om de taal weer meer te verspreiden, maar veel jonge mensen kopen geen kalenders of lezen boeken, dus kiezen wij voor mode. Typerende Westfriese uitspraken op kleding. Daarnaast is het ook gewoon origineel. We zijn trots op onze regio en hopen zo de taal weer meer zichtbaar te laten zijn.”

Oigenwois
Chantal lacht en zegt: “Iedereen begon meteen spreuken aan te vullen die hij of zij in de collectie wilde zien!” Na die gezellige zomeravond waren Peter en Chantal meteen enthousiast om het een kans te geven. Het idee was geboren om samen een webshop op te zetten. Door de Corona lockdown zaten we meer thuis en konden meteen aan de slag. Peter ontwierp de webshop en Chantal (Personal Stylist van BeYouByChantal.nl) ontwierp meteen een leuke collectie. Ze vertelt enthousiast: “Er is aan iedereen gedacht. Er is voor mannen, vrouwen én kinderen een originele collectie met Westfriese statements (typerende teksten en quotes). Zelfs voor de allerkleinsten zijn er leuke kraamcadeautjes zoals rompertjes en slabbetjes met ‘Prieken’ of ‘Pittigie’ of ‘Oigenwois’.”

Samen besluiten
Samen met onze mannen Peter en Remco vormen we dus het WFshirts team. Peter verzorgt de technische kant van de webshop, Remco doet de zakelijke details, Chantal ontwerpt de collectie en verzorgt samen met Kirsten de marketing en social media. Peter: “Eigenlijk doen we alles samen en besluiten we onder het genot van een natje en een droogje wat er gaat gebeuren. We zijn nu een paar maanden bezig en de reacties zijn echt heel leuk. We hebben zelfs bestellingen van geëmigreerde Westfriezen door heel het land! Ook zijn we al geïnterviewd door WEEFF Radio en hebben we al diverse prijzen beschikbaar gesteld bij regionale online pubquizzen van Hoogkarspel Quiz Events.”

Kermissen en festivals
“En we zijn nog maar net bezig! We hopen dat we straks, als de lockdown afgelopen is, voor de kermissen en festivals aan de slag kunnen. Het is zelfs mogelijk om voor je eigen groep een originele tekst te laten ontwerpen. Leuk voor de aankomende kermisborrels en evenementen!”

Persoonlijke hoodie
“Dus heb je zelf ook een leuke spreuk, schroom dan niet en mail ons. Het is onze missie dat heel West-Friesland, maar ook daarbuiten, straks met één van onze shirts of hoodies loopt! Volg vooral onze socials voor updates leuke aanbiedingen en kijk vooral snel op www.wfshirts.nl.”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen