vrijdag 21 juni 2024
spot_img

Burgemeester Michiel Pijl heeft aandacht voor Andijk

Sinds 26 september 2023 is de 44-jarige Michiel Pijl de nieuwe burgemeester van de gemeente Medemblik. Met ruime ervaring binnen de politiek, een functie als wethouder en een eerder burgemeesterschap, heeft de gemeente een stevige, maar vooral bevlogen en betrokken burgervader binnengehaald.

Natuurlijk proces
De eerste periode van 7 jaar als burgemeester zijn gevormd in Drechterland. Daar had hij te maken met de helft minder inwoners en ook de helft minder aan dorpen dan in de gemeente Medemblik. Een logische en gezonde stap vooruit dus om hiernaartoe te komen, want ieder mens is op een bepaald moment toe aan een nieuwe uitdaging.

Michiel legt uit dat het nooit zijn bedoeling is geweest om bewust op deze functie uit te komen. Eigenlijk begon het balletje te rollen toen hij als journalist gemeenteraadsvergaderingen bezocht en daar artikelen over schreef. Het boeide hem hoe de politiek punten behandelde die voor ieder mens van belang zijn. Hij merkte dat hij ook een duidelijke, eigen mening ontwikkelde over diverse zaken en daarmee dacht hij al actief over bestuurlijke items mee. Dat prikkelde. Toen hij uiteindelijk in 2004 inviel voor een raadslid, betekende dit het begin van zijn politieke carrière. Tot 2010 was hij gemeenteraadslid in Hoorn en in dat jaar werd hij daar wethouder en tevens locoburgemeester. In 2016 maakte hij de overstap naar de functie van burgemeester in Drechterland.

Soms verbaast het hem dat hij deze positie heeft verworven, maar het is zo’n natuurlijk proces geweest, dat de conclusie niet anders kan zijn dan dat hij op zijn plek zit, en deze rol hem past.

Burgervader
Iedereen die Michiel leert kennen zal beamen dat we te maken hebben met een aimabele en spontane man. Het ligt in zijn aard om met elk mens contact te maken. Zijn handdruk is stevig, zijn oogopslag respectvol en zijn belangstelling oprecht. Hij legt uit dat hij deze baan niet als een baan ziet; het is meer een bestaan. A way of life. Hij is altijd en overal (de) burgemeester, of zoals hij zelf zegt: de burgervader. Deze benaming geeft de zorg weer die hij ervaart vanuit zijn functie. De zorg voor alle inwoners, alle dorpen en aanverwante zaken die zich voordoen. Hij móet er zijn als er iets belangrijks plaatsvindt. Zo was hij aanwezig bij 4 van de 11 Sinterklaasintochten, maar wordt zijn aanwezigheid ook op prijs gesteld als zich een verdrietige gebeurtenis voordoet.

Ons dorp
Al is Michiel nog maar kort geleden gestart binnen de gemeente, hij heeft ondertussen al de Andijker kermis bezocht. Ook vond er een werkbezoek plaats aan o.a. Jansen Paprika B.V.
Andijk zelf is hem wel bekend, omdat hij al zijn hele leven in de regio woont. We zouden hem zomaar tegen kunnen komen bij de supermarkt of op één van zijn wandelingen in de Koopmanspolder of de Vooroever.
De rust van het dorp spreekt hem aan, maar hij kijkt ook uit naar zoiets als de Avond van Andijk en Dijkpop. Het wordt een grote uitdaging om zijn aandacht te verdelen over alle dorpen, maar Andijk heeft zeker zijn belangstelling!

Kerst
Kerst is belangrijk voor onze burgemeester. Zodra Sinterklaas zijn hielen heeft gelicht, wordt het huis gevuld met een kerstboom, die zorgvuldig wordt opgetuigd met rood- en zilverkleurige attributen.
Vanuit het Protestantse geloof bezoekt Michiel de dienst die op kerstavond plaatsvindt. Religie vindt hij belangrijk, ook al hoef je daar geen actief kerkganger voor te zijn. Op kerstavond is dit anders. De dienst is het startsein voor de kerstdagen, en die zijn van betekenis.
Traditie is om samen te komen in het huis van zijn ouders, te koken en te tafelen. Als het aan Michiel ligt, verzorgt hij het dessert, dat is zijn favoriete gang. Met het kijken naar een “foute” Amerikaanse kerstfilm, lange wandelingen maken en genieten van het samenzijn vult hij deze dagen.
Bij deze periode hoort ook rust. Stilstaan. Bezinning. Terugkijken op het afgelopen jaar.
Als het even kan zijn er dagen vrij gepland rondom kerst, zodat hij daadwerkelijk een tandje lager kan leven, want tegen oud & nieuw bevindt hij zich alweer onder de politiemensen die de straten veilig trachten te houden. Als hoofd van Openbare orde en veiligheid heeft hij veel respect voor de mensen in het blauw die dag en nacht paraat staan. En omdat dit de eerste oud & nieuw wordt in onze gemeente, gaat hij actief mee op patrouille.

Wensen
Het is de wens van Michiel dat alle mensen prettig kunnen wonen en leven in de gemeente Medemblik. Hij zal er zelf alles aan doen om dat te bewerkstelligen. Om te beginnen vanuit de bestuurlijke kant van zijn functie; middels de overleggen met het college en de Veiligheidsregio en in zijn hoedanigheid als voorzitter van de gemeenteraad. Maar daarnaast wenst hij alle mensen vanuit zijn rol als burgervader een fijn samenzijn toe, en spreekt hij de hoop uit dat hij er voor iedereen mag zijn, wat het ook betreft.

Heeft hij naast al dit moois voor zichzelf nog wensen? Ja, toch wel: een foute kersttrui!

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen