maandag 20 mei 2024
spot_img

Burgemeester Straat, man met West-Friese roots

Gemeente Medemblik had burgemeester Frank Streng, die door ziekte tijdelijk zijn taken neer moest leggen. Snel werd duidelijk dat dit voor langere tijd zou zijn en er werd een waarnemend burgemeester aangesteld.

Inmiddels is duidelijk dat burgemeester Streng zijn ambt niet gaat hervatten en dus is er een sollicitatie procedure gestart voor een nieuwe burgemeester. Reden voor ons om eens langs te gaan en te vragen wie de heer Dennis Straat is en wat zijn rol van waarnemend burgemeester precies inhoudt. Dat blijkt ingewikkelder dan u wellicht denkt!

Meteen aan de slag
“Als waarnemend burgemeester stap je op een trein die al rijdt, bij wijze van spreken. Door bijvoorbeeld ziekte is er opeens behoefte ontstaan aan iemand die de leidende rol en taken overneemt alsmede het overzicht houdt.” Burgemeester Straat vervolgt: “Het is een verantwoordelijke taak, die vraagt om ervaring en aanpassingsvermogen, leiderschap en kennis van zaken, gedrevenheid en ook om zichtbaarheid. Een hele diverse baan. Een hele leuke ook.”

WF-roots
“Geboren in Amsterdam verhuisde ik als klein jongetje naar Enkhuizen en later naar Hoogwoud. Hier binnen de Westfriese Omringdijk ben ik opgegroeid. Het West-Friese gevoel van hard werken en verbinding, plus de Noord-Hollandse directheid zijn mij dan ook niet vreemd. Mijn middelbare schooltijd zat ik in Hoorn op het Werenfridus en daarna vertrok ik richting Enschede voor studie en later naar Utrecht en Amsterdam voor werk. Diverse bestuurlijke functies hebben mij uiteindelijk gebracht waar ik nu ben. Waarnemend burgemeester worden in de gemeente Medemblik is een beetje als thuiskomen, ook al woon ik inmiddels in Zaanstad.”

Medemblikker zijn
We bedoelen nu dus niet de plaats Medemblik, maar de gemeente. “Met maar liefst 17 verschillende kernen, met elk hun eigen kracht en ambities en hun eigen identiteit, is deze gemeente bijzonder. Het gebied spreidt zich uit over een groot gebied. Elke kern heeft een eigen kernvisie en bijbehorende vraagstukken, de basis waarop keuzes gemaakt moeten worden. Echter, net als in kleine gemeenschappen zoals het gezin, de familie of op school/werk, keuzes maken betekent niet hetzelfde als je zin krijgen.” Straat gaat verder: “Precies hier ligt de kracht van een (waarnemend) burgemeester die als aanjager van processen waakt over alle inwoners van de gemeente, ook al houdt dat soms in dat er lastige keuzes gemaakt moeten worden.”

Elke dag anders
“De ene dag knip je een lintje door, dan bezoek je een 60- jarig bruidspaar of lees je voor aan een kleutergroep. De andere dag los je een ingewikkeld veiligheidsvraagstuk op en bewaak je processen, waarbij je kijkt naar de korte en zeker ook naar de belangen op langere termijn. Elke dag is anders en dat is precies wat het ambt zo leuk en tegelijkertijd uitdagend maakt.”

Er zijn en meedoen
Vaak zien we de burgemeester netjes in pak, maar deze burgemeester is ook regelmatig te zien in sportieve kleding. “Het is belangrijk er te zijn en mee te doen. Daarnaast ben ik zelf in privétijd ook graag sportief bezig. Dus een spinningsmarathon voor een goed doel, kruip ik liever op de fiets voor een paar enthousiaste kilometers, dan dat ik vanaf de kant toekijk.”

Tevredenheid
Uit onderzoek blijkt dat Andijkers best tevreden zijn met hoe dingen gaan. Natuurlijk zijn er wensen en doelen die (nog) niet behaald zijn. Over het algemeen blijkt toch dat de inwoners tevreden zijn met de gang van zaken. “De kracht van elke kern, met de buurthuizen en sportclubs en vele vrijwilligers om dingen te blijven organiseren, die moet behouden blijven. Andijkers hoeven zich geen Medemblikker te voelen, maar uiteindelijk zijn we wel allemaal West-Friezen: mensen die hard werken en verbinding zoeken!”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen