dinsdag 16 april 2024
spot_img

Cda bezoekt Kwekerij Andijk: Over een hechte groep paprikatelers en het nut van aardwarmte

Een groep CDA’ers van CDA Medemblik bracht een bezoek aan Kwekerij Andijk aan de Nieuwe Dijk 8. Deze kwekerij wordt gerund door een hechte groep paprikatelers die al vele jaren samenwerken op diverse gebieden, o.a. met Kwekerij de Wieringermeer die op Agriport gevestigd is.

Zowel met als zonder belichting
Arco Vreugdenhil (directie): “We hebben een modern glastuinbouwbedrijf met 19,1 ha glas en er kan nog 6 ha uitgebreid worden. Kas 1 is een belichte kas waarin rode paprika’s worden geteeld. Deze paprika’s worden op het bedrijf gesorteerd en verpakt. Kas 2 is in 2016 gebouwd en hier worden paprika’s zonder belichting geteeld. Deze paprika’s worden gesorteerd en verpakt bij Kwekerij de Wieringermeer”.

Biologische bestrijders
Het bedrijf maakt gebruik van de modernste technieken. Water en meststoffen worden 100% gerecirculeerd. Gewasbescherming van plagen gebeurt zoveel mogelijk met biologische bestrijders. Er worden in de paprikateelt bijna geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. De paprika’s zijn dus residuvrij. De kassen worden op dit moment verwarmd met WKK en ketels. Hierbij wordt aardgas verstookt.

Ideale basisvoorziening
Eind 2017 gaat Kwekerij Andijk in samenwerking met andere telers van het Grootslag twee aardwarmteprojecten realiseren. Aardwarmte is warmte die wordt gewonnen uit het binnenste van de aarde, vanuit een zandlaag op circa 2200 meter diepte. Het water dat naar boven wordt gehaald heeft een temperatuur van circa 80 graden. De warmte wordt “geoogst” en wordt gebruikt in de kas, het afgekoelde water wordt weer teruggepompt naar 2200 meter diepte. Er wordt dus netto geen water uit de grond gehaald en er is dus geen kans op verzakkingen en aardbevingen als bij de gaswinning in Groningen. De aardwarmte kan het hele jaar worden benut. Aardwarmte is daarmee een ideale basisvoorziening voor een modern glastuinbouwgebied.

Het voorziet in de warmtevoorziening voor alle ondernemers in het gebied. Deze duurzame energiebron zorgt er voor dat de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen afneemt. Louis van de Berg (MT-lid): “Door het gebruik van aardwarmte kunnen wij en onze collega’s in het gebied de productie van kasgroenten verder verduurzamen.” Wanneer het aardwarmteproject succesvol is uitgevoerd worden de uitbreidingsmogelijkheden bekeken op basis van de beschikbare warmte. Doel is om dan de laatste kas van 6 ha te bouwen. Uiteraard alleen wanneer daar in de markt vraag naar is. De 15 bezoekende CDA’ers kijken terug op een interessant werkbezoek in een heel plezierige sfeer, en danken Louis v.d. Berg hartelijk voor zijn gastvrijheid in gedeelde informatie.

De paprika’s worden gesorteerd en daarna verpakt. Foto’s: Koos Dol/de Andijker.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen