zaterdag 20 juli 2024
spot_img

Charlotte weet: hulp blijft voorlopig nodig!

Als vrijwilliger zet Charlotte Schuurman (38) zich al gedurende ruim een jaar in om Oekraïners te ondersteunen. Dit begon klein met een groepje mensen die bij Lily Company aan de slag ging en af en toe wat vragen hadden. “Inmiddels hebben wij Stichting ‘Andijk helpt’ opgericht.”

“De oorlog met Oekraïne is niet meer dagelijks op het nieuws en wij merken dat de bereidheid om te helpen bij sommige daardoor iets is afgenomen. Maar hulp is nog steeds nodig, hoewel de hulpvraag wel wat verandert. Waar het eerst ging om enkele mensen die helemaal niks bij zich hadden, behalve de kleding die ze aan hadden, kunnen we ons nu meer richten op zaken net buiten de ‘basics’ en gaat het om een grotere groep van zeker 80-100 mensen alleen al in Andijk.“

Helpen doe je gewoon
Charlotte weet wat het is om ergens helemaal opnieuw te moeten starten. “Je kent de gewoontes van een andere regio niet, je bent je netwerk van vrienden en bekenden kwijt. Gewone dingen worden opeens een zoektocht en dat kan je allemaal best even te veel worden. Stel je eens voor als je dan ook de taal niet beheerst!” Ze vertelt: “Helpen is voor mij iets, dat doe je gewoon. Met een man die bij Defensie kwam de oorlog die nu in Oekraïne wordt uitgevochten bij ons al ‘snel binnen’. Je voelt je zo machteloos als je naar de beelden op TV kijkt, dus ben ik blij dat ik een bijdrage kan leveren. Met stichting Andijk Helpt, maar ook met mijn hele gezin, want zelfs de kinderen helpen mee.”

Alles helpt
“De eerste Oekraïners die ik hielp, waren op zoek naar basics. Gewoon een voedzame maaltijd, een veilig plek en een warm bed. Kleding ook, een warme jas en schoenen. Daarna kwamen zaken als leefgeld en nog liever een baan. Want hoewel getraumatiseerd door alles wat hen was overkomen, de meesten wilden liefst zo spoedig mogelijk aan de slag en hun eigen geld verdienen.” Charlotte gaat verder: “Hulp vragen is niet gemakkelijk, maar ik merk dat hulp echt een verschil kan maken. Daarom help ik daar waar mogelijk en maak daarbij veel gebruik van het netwerk van vrijwilligers die zich bij Andijk Helpt hebben aangesloten. Samen hebben we zoveel mensen kunnen helpen en dat doen we nog altijd met veel liefde en plezier.”

Netwerken
“Het belangrijkste is, ik doe dit niet alleen! Vanuit Andijk, maar ook van ver daar buiten krijg ik hulp aangeboden. Mensen kunnen op de Facebookpagina ‘Andijk helpt’ lezen waar we op dat moment naar op zoek zijn. Bijvoorbeeld vervoer naar een belangrijke afspraak, een tweedehands fiets zodat ze naar school of hun werk kunnen of kleding voor het kleding ‘winkeltje’ in de gemeentelijke opvanglocatie waar de bewoners gratis tweedehands kleding mogen uitkiezen. “Ik breng die mensen met vraag en aanbod en bij elkaar. Zo ontstaat een krachtig netwerk en dat werkt!”

Hoe jarig kun je zijn?
Veel kinderen zijn hier inmiddels zolang, dat zij ook hun verjaardag in Andijk vieren. “Een jarig kind hoort zich speciaal te voelen, het is hun grote dag waar ze een jaar lang naar uit kijken. Wij willen deze kinderen extra in het zonnetje zetten en ze een mooi cadeautje kunnen geven voor hun verjaardag.

Dat hoeft niet groot of duur te zijn, maar wel nieuw. Iets simpels zoals een kleurboek met potloden, een pop, een mooie auto. Daarom deze vraag: Wie kan ons helpen aan nieuw speelgoed en (kleur)boeken? Omdat wij willen zorgen dat ieder jarig kind een passend cadeau krijgt willen we u vragen het cadeautje niet in te pakken zodat wij kunnen zien welk cadeautje bij welk kind past. Wij pakken dan op de dag zelf het cadeautje voor het kindje in. Wilt u een cadeautje doneren? U kunt het cadeautje 7 dagen per week tussen 08:00 en 21:00 inleveren bij Sorghvlietlaan 50 te Andijk.

Je machteloos voelen als je de nare beelden op tv ziet is niet langer nodig, want ook jij kunt een verschil maken. Alle hulp helpt, volg Andijk Helpt op Facebook.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen