maandag 15 juli 2024
spot_img

‘Circulair Ondernemen’ thema Award Duurzame Ondernemer 2018

Toekomstgericht ondernemen betekent op het juiste moment voorsorteren op (maatschappelijke) veranderingen. Vroeg of laat krijgen alle ondernemers hiermee te maken: de circulaire economie. Een economie waarbij we slimmer omgaan met grondstoffen. Medemblikse ondernemers worden uitgenodigd met hun circulaire stappen mee te dingen naar de Award Duurzame Ondernemer. Grote of kleine stappen, alles telt mee.

Het kabinet zet vol in op de circulaire economie. Bedrijven moeten in 2030 minimaal 50% minder mineralen, fossiele grondstoffen en metalen gebruiken. Ook mag er in 2025 geen recyclebaar afval meer mag worden verbrand. Dat vraagt nu al om aanpassingen in de bedrijfsvoering van organisaties. Ook ondernemers in Medemblik zetten al circulaire stappen.

De gemeente zelf zet ook in op circulair. Dat is vastgelegd in het beleidsplan Duurzaam Medemblik. Circulair inkopen en aanbesteden wordt in pilotprojecten opgepakt. De gemeente wil in 2020 voor 100% circulair inkopen. Daarnaast worden in 2020 circulaire randvoorwaarden voor o.a. gebiedsontwikkeling opgenomen in de omgevingsvisie.

Hoe circulair onderneemt u?
Wie neemt dit jaar de Award Duurzame Ondernemer Medemblik in ontvangst? De gemeente roept Medemblikse ondernemers op te laten weten hoe duurzaam hun bedrijfsvoering is. Geef bij de volgende onderwerpen aan wat het bedrijf doet (eventueel samen met partners):
• Duurzame bedrijfsvoering.Dat kan binnen uw bedrijf op verschillende onderdelen worden aangepakt: o.a afval verminderen (of aanbieden als grondstof voor andere partij), een slimme ICT oplossing, hernieuwbare (bijv. biobased) grondstoffen inzetten als grondstof of eindproduct (voor verkoop), circulaire producten en diensten aanbieden aan afnemers en/of waterbesparing.
• Duurzaam gedrag medewerkers (duurzaam inkopen, MVO, spelregels zuinig omgaan met grondstoffen)
• Duurzaam opwekken en reduceren (zelf energie opwekken of fossiele energie compenseren)

Award 2017
Vorig jaar stond de Award in het teken van de horeca. De eervolle prijs werd gewonnen door ondernemer Jan Schouten van Jean le Jean Catering. Hij mag daarmee het logo Duurzaam Medemblik in z’n uitingen voeren. Jan Schouten is erin geslaagd in de volle breedte van zijn bedrijf de bedrijfsvoering te verduurzamen. De – gedeelde – tweede prijs ging naar Het Wapen van Medemblik en Café Restaurant Stam uit Wognum.

Meld u aan
De antwoorden op de gestelde vragen om in aanmerking te komen voor de Award mailen ondernemers vóór 20 september naar miranda.laan@medemblik.nl.
Voeg een foto toe om de sterke duurzame kanten te illustreren. Alle kleine stappen tellen mee, niet alleen de grote stappen. De gemeente neemt contact op en publiceert in overleg de aanpak van alle genomineerden als goed praktijkvoorbeeld.

Vorig artikel
Volgend artikel

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen