Tussen 17 en 23 september gingen in heel Nederland ruim 70.000 collectevrijwilligers op pad voor de Nierstichting. In Andijk leverde dat zo’n 2433 euro op. De inkomsten zijn hard nodig om nierpatiënten hun leven terug te geven. En dat is hard nodig, want dialyseren is geen leven, maar overleven. Daarom zet de Nierstichting alles op alles voor de draagbare kunstnier.
Donaties zijn de enige bron van inkomsten van de Nierstichting, die geen subsidie ontvangt van de overheid. “De collecte is essentieel voor het werk van de Nierstichting”, benadrukt Annemarie Nierop,, collectecoördinator van de Nierstichting in Andijk. “Elke bijdrage, hoe klein ook, geeft nierpatiënten hun leven terug.”
Dialyse is zwaar
Veel mensen met een nierziekte zijn afhankelijk van dialyse om in leven te blijven. Zoals Fabian. Na twee mislukte transplantaties moet Fabian Cornelissen (37) dialyseren om in leven te blijven. 40 uur per week zit hij vast aan een enorm dialyseapparaat en kan hij geen kant op. In die tijd kan hij niet werken, niet naar buiten, niet op pad met zijn gezin. De draagbare kunstnier die de Nierstichting ontwikkelt, geeft Fabian en andere nierpatiënten hun leven terug.
Draagbare kunstnier
Dialyseren houdt nierpatiënten in leven, maar is loodzwaar. Patiënten zitten urenlang per week vast aan een groot apparaat in het ziekenhuis en kunnen geen kant op. De draagbare kunstnier is een kleine, lichtere en gebruiksvriendelijkere versie van de bestaande dialyseapparatuur. Daardoor makkelijker mee te nemen. Patiënten kunnen zo meerdere uren, overdag of ’s nachts, dialyseren op een plaats die zij zelf kiezen, en zijn voor het dialyseren niet meer gebonden aan het ziekenhuis. Het geeft nierpatiënten meer bewegingsvrijheid en de vrijheid om zelf hun leven in te richten, en hiermee hun leven terug.”
Draagbare kunstnier en meer
“Collectanten in Andijk hebben 2433 euro opgehaald voor de Nierstichting. Daarmee komt de draagbare kunstnier weer een stapje dichterbij,” vertelt Annemarie Nierop. “ Maar de Nierstichting doet meer: het financieren van wetenschappelijk onderzoek, ondersteuning van nierpatiënten in het dagelijks leven en het voorkomen van meer nierziekten. Steun van collectanten en donateurs is daarbij onmisbaar.”
Wie de collectant van de Nierstichting is misgelopen, kan alsnog een donatie doen. Ga naar www.nierstichting.nl of sms NIER naar 4333 voor een eenmalige donatie van 2 euro.
In cijfers
6.500 mensen moeten dialyseren om in leven te blijven. Jaarlijks overlijdt 1 op de 6.
50.000 mensen hebben momenteel ernstige nierschade en krijgen mogelijk te maken met dialyse of transplantatie. Zij hebben hoog risico op hart- en vaatziekten.
16.000 mensen hebben nierfalen, waarvoor ze een nierfunctievervangende behandeling (hebben) ontvangen: dialyse of transplantatie.
In 2016 besteedde de Nierstichting 15,8 miljoen aan een beter leven van nierpatiënten en de preventie van nierziekten.