Martijn Droog. Foto aangeleverd

Vlak vóór de zomervakantie zat ik precies 100 dagen in de gemeenteraad. Ik zou nu kunnen terugkijken naar de coalitieonderhandelingen, de financiële positie van de gemeente of een partijpolitiek verhaal kunnen houden. Maar… dat doe ik niet.

Ik wil het graag hebben over mijn 28 collega’s. Bijvoorbeeld over Tjeu Berlijn (HvM), die ik ervan verdenk zich dag én nacht met hart en ziel in te zetten voor de inwoners van onze gemeente. Of Andrea van Langen (VVD), die zich na vier jaar besturen niet te goed voelt om ‘gewoon’ weer raadslid te zijn. Haar cadeauwens bij het afscheid als wethouder? Een bijdrage aan de renovatie van Park de Put te Andijk. Hoezo zelfverrijking?

Wat te denken van Silva Visser (CU) en Bart Huisman (GL)? Niks portefeuilleverdeling, als eenmansfractie (m/v) verdiepen zij zich óveral in. Diep respect daarvoor.

Anneke van der Geest, Siem Zeilemaker (beiden Morgen!) en Piet Mosch (GB)? Die zitten samen letterlijk bijna 100 jaar in de gemeenteraad. Waarom? Omdat ze dat belangrijk vinden.

Het CDA een partij voor oude mannen? Daar denken Els, Claudia, Saskia en Elise héél anders over. Ondergetekende staat gelukkig zijn mannetje tussen deze dames.

De gemeenteraad überhaupt een plek voor mensen op leeftijd? Vertel dat maar eens aan Ruby Blauw (Morgen!), Senna Rood (D66), Elise Salman (CDA), Sjors Heestermans (VVD), Tjeu Berlijn en Dieter Venema (beiden HvM), wéér die Bart Huisman (GL) en, vooruit, Tom Beuker (Morgen!). Hooguit dertigers.

Natuurlijk wordt het de komende jaren niet makkelijk. Natuurlijk zal er op het scherpst van de snede oppositie worden gevoerd. Natuurlijk staan de standpunten soms lijnrecht tegenover elkaar. Maar u mag ervan uitgaan dat álle 29 raadsleden, van links tot rechts en van oppositie tot coalitie hun best doen om onze gemeente op zijn minst een beetje mooier te maken.

Martijn Droog,
raadslid CDA Medemblik